Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Hittestress, Hooi, Mist, Nazomer, Oogst

Zulk hooiweer is in september nog nooit vertoond!

Zo goed als zeker voltrekt zich deze week een stevige (regionale) hittegolf. Dankzij uitbundige zonneschijn. Als het er ook nog bij gaat waaien, lukt het om in september goed droog hooi te maken. Ongekend.

Gisteren liep de Bilt op een haar na de tropische grens van 30 gr C mis, waardoor de hittegolf waarschijnlijk niet officieel tot landelijke hittegolf zal worden benoemd. Mocht het er toch nog wel van komen, dan is het de eerste ooit gemeten in september. Weliswaar werd in 2016 in Zuid-Nederland zelfs een viertal dertigers gemeten, maar de vijfde dag daalde de temperatuur toen onder de 25 gr C, waardoor een unieke serie geen officiële status kreeg.

Stevige wind ontbreekt

De serie zomerse dagen met meer dan een week lang meer dan 25 gr C die nu in de maak is, mag ook zeker zeer uitzonderlijk worden genoemd. Het lijkt wel hoogzomers hooiweer! Alleen het ontbreken van stevige wind kan mogelijk spelbreker zijn bij het maken van hooi. Goed hooi maken in september is normaal gesproken vanwege de snel afnemende daglengte onmogelijk. Maar dit jaar dus niet, al dauwt het ’s avonds om 8 uur al.

Komend weekend mist

Als komend weekend ’s ochtends mist door tijdelijke wind van zee het land op drijft, is het met het scherp drogende weer gebeurt. Vanaf midden volgende week vindt er een overgang naar licht wisselvallig nazomerweer plaats.