Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Eerste snee, granen, Hooi, Mais, suikerbieten, tweede snee, Zomer

Zorgen over koud nat voorjaar verdwijnen als sneeuw voor de zon

75 zonuren tot en met woensdag, vooral in de kustgebieden. Hoewel de temperatuur niet meteen naar zomerse waarden stijgt en het niet hard waait kan het kletsnatte land de komende dagen heel snel opdrogen. Ook op langere termijn blijft het waarschijnlijk (licht) zomers. 

De 14-daagse weersverwachting kan er voor zorgen dat na de kletsnatte meimaand en het koude voorjaar halverwege juni  niemand zich nog zorgen maakt over de groei van gras en de stand van het gewas. Al is een verregende eerste snee gras niet snel vergeten.  

Anderzijds mag er op de zandgronden in tegenstelling tot de afgelopen 3 jaren vanuit gegaan worden dat er ook in de junimaand een dik pak gras zal groeien. Want de droogte is officieel verleden tijd verklaard en er wordt ook geen extreme junihitte verwacht, zoals de afgelopen 3 jaar wel het geval was. Het blijft bij maxima van hooguit 25 ⁰ C, midden volgende week.

Midden volgende week minder stabiel

Vroege maaiers in mei kunnen al aan het inkuilen van de tweede snee gaan denken. Degenen die al dan niet noodgedwongen hebben gewacht met de eerste snee kunnen begin volgende week een dubbeldik pak gras toch met succes droog inkuilen.  Maar vanaf midden volgende week verzwakt het hogedrukgebied dat de eerst komende dagen voor stralend zonnig weer zorgt.

Daardoor krijgt licht wisselvallig zomerweer de overhand, van het zuiden uit. Een terugkeer naar het koele kletsnatte weer van de bijna afgelopen meimaand is heel klein. Daarentegen is de kans dat de temperatuur met etmaal gemiddelden tussen de 15 en 20 ⁰ C normaal blijft voor de tijd van het jaar heel groot.

Kleine kans op pittige buien

Bovendien ziet het er naar uit dat het bij een licht wisselvallig intermezzo blijft. De tweede week van juni gaat hoge luchtdruk het vermoedelijk weer winnen en dan staat de barometer opnieuw op goed en in deze tijd van het jaar dus zomers weer.

Houd wel de vinger aan de pols wat betreft de neerslagprognose vanaf midden volgende week: de kans bestaat dat onweersbuien (locaal)  voor meer regen gaan zorgen, dan nu in de weer apps wordt weergegeven. In de zogenaamde pluim van de regenprognose komen wel grotere hoeveelheden regen voor.