Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, granen, Gras, Snijmais, suikerbieten, Voorjaar

Zonder beregening groeit er voorlopig niets meer

Compleet verdroogde veengrond nabij Woerden.

De komende weken loopt het neerslagtekort op naar waarden ver boven de recordwaarden die tot nu toe gemeten zijn, sinds 1901 in de Bilt. Niet alleen op de zandgronden maar ook op de klei-en veengronden groeit er tot en met Pinksteren zonder beregening waarschijnlijk niets meer.

Een sprankje hoop om aan vast te houden is het bodemvocht in de ondergrond. Maar het moet nog blijken of de gekiemde gewassen op het land, zoals snijmais in staat zijn de diepere grondlagen  bereiken.

Komend weekend gespetter

Regen van betekenis valt er de komende dagen hoogstwaarschijnlijk niet. Vanaf morgen volgen er weliswaar een paar licht wisselvallige dagen, maar de bewolking heeft niet meer dan een paar millimeter regen in een paar dagen tijd in petto.  Na komend weekend krijgt het zomerweer opnieuw de overhand, met veel zonneschijn. Daardoor stijgt de verdamping door naar grote hoogte, waardoor het neerslagtekort excessief groeit.

Na Pinksteren lijkt er een overgang naar wisselvallig weer in de kaarten schuil te gaan. Het KNMI schat deze kans op dit moment in op 40%.  Allemaal nog erg ver weg, maar ook dit biedt een sprankje hoop dat West Europa een massale misoogst, zonder beregening, bespaard blijft.

Klik hier om het historische verloop van het neerslagtekort met de voorheen droogste jaren te vergelijken:

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte