Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Beregenen, Eerste snee, Mais, Weidegang

Zonder beregening groeit er over 10 dagen weinig meer

Zo ver de verwachting reikt, ziet het KNMI geen regen van betekenis. Het neerslagtekort volgt naar verwachting de komende 14 dagen de lijn van de 5 procent droogste jaren ooit gemeten, in de Bilt.

Grote kans dat de groei van gras en gewas halverwege mei is stilgevallen. Niet alleen in het droge zuiden en zuidwesten maar ook boven de grote rivieren.

Stevige schrale wind

Weliswaar bevindt zich in de ondergrond nog veel vocht (februari was immers recordnat) , maar de toplaag droogt de komende 10-14 dagen uit. Zoveel is vrijwel zeker, ook al wordt het niet zomers warm. Hooguit een dag maximaal 20⁰ C in het zuiden van Nederland. Maar de bij vlagen stevige schrale noordenwind die de komende week overheerst en nauwelijks neerslag aanvoert heeft tot gevolg dat het neerslagtekort toch snel oploopt. Het goede nieuws voor melkveehouders is dat ze het moment van inkuilen de komende week kunnen uitzoeken, naar wens.

Vaker dan 1 keer schudden?

Alleen zal het waarschijnlijk niet lukken om in één dag een voordroogkuil te maken met de gewenste 35-40% drogestof. Dat hangt ook af van de bewolking, die in een noordelijke stroming moeilijk te voorspellen is. Wolkenvelden boven de koude Noordzee lossen boven het opwarmende land op, maar wanneer? Dat is moeilijk van uur tot uur te voorspellen.

Schijnt de zon maar weinig , dan lukt het alleen om een drogestofpercentage van 35-40% te bereiken in 48 uur door vaker dan 1 keer te schudden. Maar schijnt de zon in de middag uitbundig, dan is vaker dan 1 keer schudden voor een drogestofpercentage van 35-40 procent wellicht niet nodig, gezien de kracht van de zon. Een hoger drogestofpercentage levert meer bestendig eiwit en daarmee minder eiwitverliezen op. Maar vaker dan 1 keer schudden kan, afhankelijk van de grassoort, wel tot extra inkuilverliezen leiden.

Wanneer maaien?

Sommigen hebben de afgelopen week al ingekuild. Mogelijk vanwege de wisselvallige lange termijn weersverwachting van vorig weekend, maar ook door de drang om zoveel mogelijk eiwit van eigen land te halen. Hoe eerder je maait, hoe hoger het ruw eiwitgehalte. Dat beperkt de import van geconcentreerde eiwitrijke veevoedergrondstoffen.

Niet langer wachten met maaien heeft extra ruw eiwit als meerwaarde. Maar wie langer wacht, wordt beloond met (veel) meer kilo’s kwalitatief goed meigras.  Want ‘gras geeft gras’, luidt het gezegde.