Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Zondagse buien bepalen waterbehoefte

Nog steeds wordt er veel regen verwacht op Moederdag. Maar de koele lucht die over Nederland zou uitstromen, wordt tegengehouden. Na zondag valt waarschijnlijk dagenlang geen regen van betekenis.

Het KNMI berekent voor de komende 14 dagen een oplopend neerslagtekort, al is er nog geen sprake van een uitzonderlijk droge situatie. Veel zal afhangen van de buien die op zondag tot ontwikkeling komen op het grensvlak van de warme lucht ten oosten van de Benelux en de koele lucht boven Frankrijk.

Kans op stortbuien

In Noord-en Oost Nederland loopt de temperatuur zondagmiddag onder invloed van een stevige zuidoostelijke stroming flink op, naar zomerse waarden. Hoe verder de temperatuur oploopt, hoe groter de kans op zware neerslag. Het KNMI berekent hoeveelheden tot 30 mm. Maar er zijn waarschijnlijk ook plaatsen, met name beneden de grote rivieren, waar het nagenoeg droog blijft. Want de grens van de koele lucht boven Frankrijk kan vanavond Zuid-Nederland ook bereiken. Al met al is het ook 24 uur van tevoren nog steeds een zeer onzekere weersverwachting, waarmee weermodellen grote moeite hebben. Weer om de buienradar in de gaten te houden.

Na zondag noordelijke wind

Na zondag wordt de wind overwegend noordelijk en stijgt de luchtdruk. Het is niet zeker dat het de hele week droog blijft, maar grote regenhoeveelheden worden er na zondag zeker niet verwacht, de hele week lang.