Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

granen, Gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden

Zondagse bak met water en wind, daarna voorjaarsgevoel

KNMI code geel voor rukwinden en in het glooiende binnenland kans op wateroverlast in beekdalen. Locaal kan tot zondagavond 6 februari meer dan 40 mm regen vallen.

Opgeteld bij de 10-20mm neerslag die deze week al viel is het begin volgende week gebeurd met het landwerk, mocht iemand dat al van plan zijn. Beginnen met kunstmest strooien is immers wettelijk toegestaan en de temperatuursom van 180 ⁰ C is vrijwel overal bereikt.

Opnieuw hogedruk maar niet koud

Bovendien is de kans op een late winter klein. Weliswaar gaat hoge luchtdruk na zondag weer langdurig domineren, maar net als in januari voorkomt de ligging van het hogedrukgebied, aanvankelijk boven West- en later Centraal Europa, transportkou vanuit het koude noordoosten van Europa. Wel is er vanaf de tweede helft van de komende week nachtvorst mogelijk, maar met gemiddelde maximumtemperaturen voor de tijd van het jaar tussen de 5 en 10 ⁰ C.

Langer licht

Begin volgende week voelt het net als afgelopen week op een enkel zonnig moment zelfs voorjaarsachtig. De dagen beginnen immers merkbaar te lengen. Weliswaar zijn de zonkansen niet groot, maar toch haalt de maximumtemperatuur een paar dagen dubbele cijfers. In het tweede deel van de komende week nemen de zonkansen in een naar noordwest draaiende stroming toe, maar wordt het ook minder zacht. De neerslagkansen zijn minimaal.

16 februari

Vanaf 16 februari is drijfmest uitrijden op grasland wettelijk toegestaan. Grote kans dat het bemestingsseizoen op die dag direct losbarst op de zandgronden. Want de bak met water die er morgen in het binnenland valt, is tegen die tijd op de zandgronden wel weer weggezakt.

In de kustgebieden valt er morgen waarschijnlijk minder regen dan in het binnenland. Dus is de draagkracht zelfs op (goed ontwaterde lichte) kleigrond op 16 februari waarschijnlijk voldoende om drijfmest aan te wenden.