Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Maandprognose, Voorjaar, Zaaiklaar maken

Zon en wind koelen aan de kook geraakte energiemarkt af

Terwijl de fossiele energiemarkt in rep en roer is door de Oekraïne oorlog, produceren zonnepanelen en windmolens stroom als nooit te voren.

Bovendien is de verwachte productie de komende week veel beter vooraf in te schatten dan gebruikelijk. De afgelopen week was dat ook het geval, meldt het gespecialiseerde bureau AgroEnergy. De productie uit zon is goed te voorspellen en productie uit wind schommelt veel minder dan in februari.

Dag in dag uit zorgt een (zuid) oostelijke stroming de komende week voor veel zon en een matige wind (Beaufort 4), ook boven land. Op dit moment krijgt de stroming een noordelijke component, waardoor het dit weekend ook overdag fris blijft.

Alles bij elkaar opgeteld kan de eerste helft van maart niet alleen een record zonneschijnduur opleveren, maar ook een recordhoeveelheid duurzame energie.

Lange serie vorstnachten

Ook gaat maart mogelijk (regionaal) het aantal vorstnachten van januari en februari bij elkaar overtreffen. De dagelijkse temperatuurschommelingen zijn en blijven namelijk heel groot. Gisteren werd in Zeeland een maximumtemperatuur van bijna 13 ⁰ C gemeten, terwijl in het noorden en oosten van het land tot in de middag uit de zon in de schaduw rijp op het gras te zien was. Dit beeld blijft de komende dagen zo.

Aan het eind van de komende week rukt een omvangrijke depressie op naar West-Europa. Maar een krachtige hogedrukgebied boven grote delen van Europa kan dit systeem ook laten afbuigen naar poolstreken.

Zon wint snel aan kracht

Ook is het moeilijk in te schatten of de maximumtemperaturen op termijn kan gaan oplopen naar ver bovengemiddelde waarden. In dat geval barst het voorjaar los, al is de kans groot dat ook dan de nachten aan de koude kant zullen blijven. Op dit moment ziet het er naar uit dat de temperatuur gaandeweg de komende week geleidelijk gaat oplopen. Als het ware met de stijgende zon aan de hemel mee. Zeker is wel dat de hoeveelheid neerslag, ook op langere termijn minimaal blijft.