Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

granen, Herfst, Snijmais, Storm

Zomerstorm doemt op boven mooi maisgewas

Op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland staat snijmais er over het algemeen veel beter voor dan de afgelopen jaren. Maar halverwege de volgende week verschijnt in de slechtste weerkaarten een heuse zomerstorm.

De precieze koers van de depressie en de snelheid waarmee het systeem zich uitbreidt en uitdiept bepaalt of het daadwerkelijk tot een heuse zomerstorm komt. Dat wordt de komende dagen duidelijk. Vooralsnog houden alle weerbureau’s  het op een kleine kans op onstuimig weer zoals dit weekend, terwijl het in Noord-Frankrijk daadwerkelijk gaat stormen.

Plat vanaf 80 km/uur

Langs de noordkust waait het de komende uren mogelijk enkele uren hard met windstoten tot 75 km/uur (windkracht 7). Dat was de afgelopen uren ook langs de (zuid)westkust het geval. In het binnenland reikten de  maximale windstoten niet verder dan hooguit 50 km/uur. Pas bij urenlang stormachtig weer met windstoten vanaf 80 kilometer per uur gaat het snijmais gewas plat. Dat was bijvoorbeeld het geval  op 13 september 2017.

Eerst paar dagen nagenoeg droog

Voordat de wind aantrekt in het tweede deel van de volgende week is het vanaf maandag eerst een aantal etmalen aaneengesloten vrijwel helemaal droog en rustig weer. Op de meeste plaatsen, het uiterste zuiden van Nederland wellicht uitgezonderd. Alle weerbureau’s  rekenen met hooguit wat gespetter en redelijk zonnig maar koel weer, met middagtemperaturen van hooguit 20 ⁰ C. Er zit wel een addertje onder het gras waar de computermodellen niet mee rekenen: het is nog onzeker of de rug van hoge luchtdruk die na komend weekend overtrekt, voldoende sterk is om alle buiigheid te onderdrukken.

Na volgende week minder onstabiel

Op de lange termijn nemen de kansen op minder wisselvallig weer toe. Maar dat betekent niet dat het meteen hoogzomers wordt.  Weersverbetering dankzij een uitbreidend Azoren hogedrukgebied vanaf de Atlantisch Oceaan gaat vaak geleidelijk.