Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Hittestress, Maandprognose, Weidegang, Zomer

Zomer zonder extreme hittestress

Volgens de maandprognose van Weeronline en Weer.nl wordt het grootste deel van augustus wisselvallig en vrij koel.  Dan blijft extreme hittestress in tegenstelling tot de afgelopen jaren de hele zomer uit. Maar onder meteorologen is onenigheid over de betrouwbaarheid van de maandprognose.

Het is in ieder geval wel nagenoeg zeker dat het de laatste week van juli wisselvallig en aanvankelijk nog redelijk warm zomerweer zal zijn. Later in de komende week wordt de stroming noordwestelijk en haalt de middagtemperatuur ook in het binnenland nauwelijks meer dan 20 ⁰C.

Ook de eerste week van augustus is dat waarschijnlijk het geval. En de tweede en derde week van augustus van hetzelfde laken een pak, volgens de maandprognose van Weeronline en Weer.nl. Al is er altijd wel ruimte voor zomerse intermezzo’s van een paar dagen. Extreme neerslaghoeveelheden worden niet verwacht.

Juni warmste maand van de zomer

Komt deze maandprognose van de weerbureau’s Weeronline en Weer.nl uit, dan blijft het in de zomer van 2021 hoogstwaarschijnlijk bij één enkele regionale hittegolf van 14 tot en met 20 juni in het Noordlimburgse Arcen. Want vanaf de vierde week van augustus is extreme hitte ook in het opwarmende klimaat een zeldzaamheid, vanwege afnemende daglengte. Eveneens uitzonderlijk is een zomer met de hoogst gemeten temperatuur in juni (34,0 ⁰C op 17 juni in Winterswijk).

In de Bilt komen juni en juli met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,2 ⁰C precies gelijk uit, is de verwachting. Augustus gaat dat etmaalgemiddelde , afgaand op de maandprognose, niet halen.

Helga van Leur niet blij met maandprognose

Maar de meeste meteorologen balen van de weersverwachting een maand vooruit die de bureau’s Weeronline en Weer.nl  publiceren. Kranten nemen het over en dan krijgen bekende meteorologen er vragen over, twittert meteorologe Helga van Leur die regelmatig op TV bijzondere weersituaties becommentarieert. „Wij worden er mee om de oren geslagen terwijl het niet onze uitspraken zijn.”

Het meest recente voorbeeld is een publicatie van de Telegraaf van zondag 18 juli getiteld: ‘Wisselvallig weer verwacht de komende maand, wel aangename temperatuur’. Dat baseert de krant op een publicatie van het bureau Weeronline.

Geen maandprognose bij Weerplaza, Buienradar en KNMI

„Wat een flauwekul, hou op met zover vooruit kijken. Het komt toch niet uit! Kijk naar de vorige verwachting”, twittert weerman Ed Aldus die werkt voor TV Rijnmond en Buienradar.nl   Hij verwijst naar de juli maandverwachting.  Bureau Weeronline beschreef toen een julimaand die droger, warmer en zonniger zou worden dan normaal. Tot nu toe is dat met name in het binnenland niet het geval, en droger dan normaal wordt de juli maand in het zuidoosten zeker niet.

Ook meteoroloog Wouter van Bernebeek neemt namens bureau Weerplaza op Twitter afstand van de maandverwachting publicaties. Het KNMI publiceert vanwege de lage betrouwbaarheid bewust niet over de lange termijn weermodelberekeningen.