Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Zomer van 2019 bijna net zo historisch warm als 2018

Nooit eerder werd het zo laat in de zomer zo langdurig zo warm. Door deze indrukwekkende eindsprint schaart de zomer van 2019 zich bovendien bij de drie warmste zomers ooit gemeten in de Bilt.

Enkel vorig jaar en in 2003 was de zomer warmer, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,9 en 18,7 graden. Dit jaar reikt het gemiddelde waarschijnlijk tot 18,5 gr C.

Niet uitzonderlijk veel warme dagen

Vanmiddag werd voor de tweede achtereenvolgende dag de 30 gr C gepasseerd in de Bilt. Tenzij wind van zee dieper het land indringt volgt morgen de derde landelijke tropische dag op rij en is een historisch late hittegolf een feit. De tweede dit jaar en ook dat is zeer uitzonderlijk. De zomer van 2019 was bijzonder warm maar het aantal warme dagen, waarbij het kwik tot boven de 20 graden stijgt, is niet uitzonderlijk groot in tegenstelling tot vorig jaar. 73 dagen tegen 60 normaal. Door de uitzonderlijk warme juni maand, de ongekende 40 gr C hitte eind juli  en de historisch late hittegolf van dit moment reikt de zomer van 2019 toch tot de derde plaats in het rijtje van warmste zomers ooit gemeten in de Bilt.

Geleidelijk toenemend wisselvallig

De zomer van 2019 geeft zich waarschijnlijk geleidelijk gewonnen. Woensdagavond trekt een koufront vanuit het westen over, gepaard gaan met onweersbuien in het hele land en flinke afkoeling. Daarna knapt het weer nog enigszins op  maar vanaf zondag heeft het er alle schijn van dat het kwik daalt naar waarden rond de 20 graden. Het lijkt er op dat de bovenluchten aan de koude kant blijft en ruggetjes van hogedruk vanuit het zuidwesten het afleggen tegen depressies boven Scandinavië. De aanvoer van frisse lucht over de Noordzee kan dan ook regelmatig voor een paar buien zorgen, met name boven de grote rivieren.