Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Gras, Snijmais

Zomer keert terug, felle verdamping ook

Koel en bewolkt weer in vakantietijd.  De agrarische sector is er dit jaar niet rouwig om. Maar de zomer keert terug en daarmee ook de hittestress en de felle verdamping.

Ook al heeft het op de meeste plaatsen tot nu toe niet veel geregend in de maand juli, er verdampte ook niet heel veel vocht. Gisteren werd onder een gesloten wolkendek nergens in Nederland de 20 gr C gehaald. Ook vandaag  voorkomt het wolkendek van de Noordzee dat er veel vocht verdampt.

Kans op onweersbuien

Maar dat gaat de komende week veranderen. Morgen is het wolkendek al minder dik en vanaf woensdag draait de stroming van noordelijk naar zuidwestelijk en wordt het zonnig.  Aan het eind van de week reikt de maximumtemperatuur in heel Nederland weer naar zomerse waarden van 25 gr C en meer. De kans op buiige neerslag neemt in deze vochtige luchtsoort ook toe. Maar de onweersbuien zijn geen opmaat voor een weersverslechtering, integendeel.

Begin volgende week heel veel zon

Want vanaf begin volgende week tonen de weerkaarten een grootschalig hogedrukgebied boven West Europa. Wordt dit beeld werkelijkheid, dan betekent dat hoogzomer met in het zuiden en oosten opnieuw een hittegolf, heel veel zon, droge lucht en dus ook heel veel verdamping. In een strook van Noord-Holland naar West-Brabant ligt nog niemand daar wakker van, maar op de zandgronden van Limburg tot en met Groningen en in Zeeland dreigt een herhaling van de verschroeiende hoogzomer van 2018.