Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Zomer in zicht maar eerst nog meer regen

Het KNMI verwacht gemiddeld 20 mm regen tot en met komend weekend.

Na de verrassend ruime neerslaghoeveelheden in Noord-Nederland is het de vraag of er nog meer regen aan komt. Vooral vannacht en morgen wordt het buiig maar ook later in de week staan er regenachtige dagen op het programma.

Gisteravond en vannacht viel in grote delen van Noord-Nederland onverwacht 10-20 mm regen. Met de 20 mm regen die deze week volgens KNMI nog in het verschiet ligt, is de ergste droogte op veel plaatsen verdwenen. Maar het officiële begin van de meteorologische zomer staat op de kalender en de kans op veel verdamping neemt dus toe.

Vanaf komend weekend hittestress

Waarschijnlijk precies tegelijk met het begin van de meteorologische zomer wordt het komend weekend voor het eerst dit jaar echt warm met maximumtemperaturen van 25 gr C en meer, al wordt het niet tropisch. Maar wel een beetje benauwd. De hittestressmonitor die Voergroep Zuid publiceert op haar website berekent komend weekend lichte tot matige hittestress. De zomerlucht die vanuit  Zuid Europa komend weekend waarschijnlijk onze kant op komt is anders van samenstelling dan de stroming die vorig jaar voor extreem hoge verdamping zorgde. Deze wind voert geen kurkdroge wolkenloze lucht aan maar subtropische zeelucht. Toch is de kans op onweersbuien vooralsnog niet groot.

Morgen stevige buien

Voor het zover is passeren eerst een aantal wisselvallige dagen. Vannacht en met name morgen overdag kunnen stevige buien vallen, in het oosten ook met onweer. Ook donderdag en vrijdag is er kans op regen, maar er worden geen grote hoeveelheden verwacht. De middagtemperatuur bedraagt niet veel meer dan 15 gr C aan zee tot maximaal 20 gr C in  het binnenland.