Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Beregenen, Maandprognose, Oogst, Snijmais, suikerbieten, Weidegang, Zomer

Zomer 2022 spaart vee en gewas

Een koele noordwestelijke stroming neemt de zomer de komende dagen in de houdgreep. Schroeihitte zit ook op langere termijn niet in de weerkaarten.

De frisse noordwestelijke stroming die dominant wordt, betekent ook dat er weinig regen in de verwachting voorkomt. Alleen de tweede helft van de komende week kan buiige regen 5-20 mm opleveren, uitgezonderd het kurkdroge uiterste zuidwesten van Nederland.

Regionaal vochttekort

Daarmee is het in grote delen van Nederland dankzij soms overvloedige regenval in juni nog niet meteen kurkdroog. Maar net als Zeeland moeten Oost-Brabant, Limburg en de Gelderse Achterhoek rekening houden met vochttekort, aangezien de gewasverdamping in deze tijd van het jaar vanwege de bladmassa snel toeneemt en in deze regio’s het neerslagtekort al ver is opgelopen. Gemiddeld nadert de lijn van het neerslagtekort in de Bilt de lijn van de 5% droogste jaren de komende 14 dagen weer, is de verwachting.

Amper 20 ⁰ C zonder zon

Maar met maximumtemperaturen van amper 20 ⁰ C , ook in het binnenland omdat de zon het laat afweten, verdampt er de komende week niet veel vocht. In de kustgebieden zal de groei van snijmais achterblijven bij het gemiddelde, terwijl akkerbouwgewassen als aardappels en suikerbieten juist kunnen profiteren van het gematigde Hollandse zomerweer.

In de tweede helft van juli is de kans groot dat de kaarten anders komen te liggen. Niet zo gek, want de hoogste temperaturen worden doorgaans in de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus gemeten.

Geen dagenlange dertigers

Hoewel de zon langzamerhand weer minder hoog aan de hemel komt te staan. Net als in de winter is er echter sprake van een naijl effect. Toch berekent het Europese ECMWF weermodel voor de tweede helft van juli geen hittegolf.

Weliswaar stijgt de temperatuur met een wegvallende noordwestelijke stroming weer naar bovengemiddeld zomerse waarden, maar dagenlange dertigers komen niet in de kaarten voor.

Lange termijn indicatief

Liefhebbers van weerrecords uitgezonderd, is deze verwachting een prettig vooruitzicht. Maar een vaststaand feit is het natuurlijk allesbehalve. Het gaat om verwachtingen ver buiten de betrouwbare termijn van 5-10 dagen vooruit.