Zelfs in een record wisselvallige zomer als dit jaar gaat er geen week voorbij zonder droge dagen. De tweede helft van het komende week knapt het weer op, in ieder geval tijdelijk. Maar de wind verdwijnt niet uit de (zuid)westhoek.
Nog nooit zijn tijdens het groeiseizoen 15 dagen gemeten waarop er ergens in Nederland uit zware buien 50 mm of meer regen viel. Volgens weerbureau Weerplaza werd dit record de afgelopen week gebroken. En het eind is niet in zicht. De eerstkomende dagen verlopen bij een luchtdruk van minder dan 1010mbar kletsnat en onstuimig. Herfst op de barometer.
Vooral westkust mogelijk kletsnat
De westelijke stroming die op gang komt zorgt er waarschijnlijk voor dat er geen plaatselijke ‘50 mm stortbuien’ vallen die heel traag trekken en daardoor wateroverlast veroorzaken. Het KNMI berekent gemiddeld 30 mm regen tot en met volgende week dinsdag.
Langs de westkust is er kans op nog veel grotere regenhoeveelheden, vanwege het in deze tijd van het jaar ver opgewarmde zeewater, zij het minder ver dan de afgelopen jaren. Dit wordt het kusteffect genoemd. Tot een zomerstorm komt het niet, maar stormachtige windvlagen kunnen met name op zondag niet alleen aan de kust maar ook in het binnenland voorkomen. De maximumtemperatuur zakt tot iets onder de 20⁰ C.
Depressies blijven in de buurt
Vanaf volgende week dinsdag neemt de wisselvalligheid af en blijft het in het grootste deel van het land net als de afgelopen week waarschijnlijk een aantal dagen helemaal droog. De temperatuur stijgt naar zomerse waarden van 25 ⁰ C of nog ietsje meer, op een enkele dag. Maar zolang de luchtdruk de 1020 mbar niet overstijgt, blijft de kans op een plaatselijke (onweers) bui bestaan.
Het is armpje drukken tussen depressies boven de Britse eilanden en hogedruk boven zuidwest Europa. Eén ding is vrijwel zeker: de west tot zuidwestelijke stroming blijft in stand. Dat betekent dat er geen zicht is op dagen achtereen droog, zonnig en stabiel zomerweer met lage luchtvochtigheid. Een west tot zuidwestelijke stroming betekent aanhoudend Hondsdagen weer.