Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Gras, Herfst, Snijmais, suikerbieten, Weidegang

Zodra datum op kalender staat, kan herfst ook echt losbarsten

Het begin van de meteorologische herfst staat volgende week op de kalender. Niet vreemd dus dat het weer mogelijk tamelijk herfstachtig wordt. Tot woensdag blijft het rustig nazomerweer.

Maar vanaf midden volgende week wordt de stroming stevig (zuid)westelijk en daalt de luchtdruk flink. Hoeveel regen en wind de start van de maisoogst parten kan gaan spelen is nog niet duidelijk. De scenario’s variëren van tijdelijk licht wisselvallig weer met hooguit wat meer wind tot dagenlang kletsnat en stormachtig. Of zelfs het op gang komen van een krachtige straalstroom die voortdurend lagedrukgebieden aanvoert vanaf de Atlantische Oceaan.

Vaart uit grasgroei

Het is in ieder geval zeker de dat middagtemperatuur de komende week de 20 ⁰ C niet meer haalt. Ook niet in het binnenland. De eerstkomende dagen voert oostenwind namelijk frisse lucht aan vanuit Noordoost Europa, waar het al flink afgekoeld is. Vooralsnog prima weer om koeien te weiden maar de vaart verdwijnt wel uit de grasgroei, zeker als ook de nachten kouder worden.  

Mocht de herfst eind volgende week in volle hevigheid losbarsten, dan hoeft dat niet meteen tot onwerkbare situaties op het land te leiden. In grote delen van Nederland is tot nu toe deze maand niet veel meer dan 10 millimeter regen gevallen. Langs de westkust is het al bijna vier weken nagenoeg helemaal droog.

Groeiseizoen zonder neerslagtekort

Blijft het bij tijdelijk licht wisselvallig herfstweer, dan wordt september de eerste maand dit jaar die in het hele land droger verloopt dan normaal. Opmerkelijk genoeg is er deze maand alleen op de meest droogtegevoelige zandgronden in Limburg en de Achterhoek tientallen millimeters regen gevallen. Ook als september eindigt als de droogste maand van het jaar tot nu toe, dan nog gaat het groeiseizoen van 2021 de boeken in zonder neerslagtekort. Regionale uitzonderingen daargelaten.