Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Herfst, Mais, Mestuitrijden, Nazomer

Zó wordt de mais niet rijp voor 1 oktober

Het wisselvallige weer vertraagt de afrijping van de maïs fors. Dit jaar knelt niet alleen het mest uitrijdverbod per 1 september, maar waarschijnlijk ook de vanggewas inzaaiverplichting per 1 oktober.

Sinds de invoering van deze verplichting in 2018 was het grootste deel van de snijmaïs (ruim) voor 1 oktober oogstrijp. Maar dit jaar is het een heel ander verhaal. De natte en relatief warme zeer groeizame zomer heeft op de zandgronden in het binnenland gezorgd voor een massaal gewas dat nog aan de afrijping moet beginnen. Twee weken later dan normaal, zeggen teeltdeskundigen.

Weer een paar dagen prima inkuilweer

Droog en zonnig nazomerweer kan het afrijpingsproces versnellen. En dat staat in het het tweede deel van de komende week opnieuw op het programma. Dan is het verrassend buiige weer van dit moment ondanks de noordelijke stroming zo goed als zeker verdwenen en wordt het net als aan het begin van de afgelopen week enkele dagen prima inkuilweer, met veel zon en voldoende  wind. Maar zomerse middagtemperaturen van meer dan 25 ⁰ C worden op een enkele plaats diep in het binnenland na waarschijnlijk niet gehaald.  

Hoe lang duurt de nazomer?  

Hoe lang het droge en zonnige niet al te warme nazomerweer vanaf komende dinsdag aanhoudt, daar zijn de weermodellen het niet over eens. Wel is het duidelijk dat de wind vanaf het weekend van 4 en 5 september uit de noordhoek verdwijnt en de zuidwestelijke stroming terugkeert. Maar dat kan zowel warm nazomerweer betekenen als een terugkeer van de deze zomer zo kenmerkende wisselvalligheid met (plaatselijk) grote hoeveelheden regen. Een vroege inval van de herfst is onwaarschijnlijk. Zoveel is wel duidelijk.

Overleg over kalendervoorschriften

Was er geen regelgeving die de uitspoeling van nitraat naar het grondwater moet tegengaan, dan zou niemand er zich druk om maken. Maar nu vereisen de kalendervoorschriften van het ministerie van LNV een langdurige nazomer. Grote kans dat na het verzoek van loonbedrijforganisatie Cumela, de vakbonden NMV en NAV en regionale LTO Noord afdelingen om verlenging van het mest uitrijdverbod, ook de vanggewas inzaaiverplichting per 1 oktober na snijmaïs op de overlegtafel moet komen. Anders dreigt korting op de GLB subsidie of misoogst. Niet door het weer maar door de regelgeving.