Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Hooi, Snijmais

Zelfs boven Groningen is het gras niet lang meer groen

Pinken op etgroen nabij Delfzijl in Noordoost Groningen

Nederland verdroogt in hoog tempo. Met deze hitte verandert ook het westelijk en noordelijk deel van Nederland dat nog wel groen was snel van kleur.

Bovendien valt er de komende dagen vooral in Noord-Nederland weinig tot geen regen. In het weekeinde is er vooral in het midden en zuiden wel kans op plaatselijk stevige regen- en onweersbuien. Locaal kan er in het zuiden 20 millimeter regen vallen. Vandaag wordt waarschijnlijk de onwaarschijnlijke grens van 40 gr C geslecht in het zuidoosten. Maar na morgen gaan de maxima omlaag naar 25-30 gr C. Vooral in het noorden blijft het echter nog lang tropisch.

Aanhoudend hoge minimumtemperaturen

In de nachten koelt het nauwelijks verder af dan 20 gr C. Na het weekeinde is er geregeld zon maar ook valt er waarschijnlijk verspreid een enkele bui. Met maxima van 23 tot 26 gr C blijft het in een westelijke stroming vrij warm. Koele nachten komen niet in de verwachting voor. Maar de onzekerheid van de langere termijn verwachting is tamelijk groot.

Uitgedroogd zand warmt sneller op

De extreem hoge maximumtemperaturen hebben een duidelijke relatie met de grondsoort, zei KNMI meteoroloog en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke gisteravond in de ‘late night talkshow’ Jinek. Boven uitgedroogde zandgronden verdampt er nauwelijks vocht, waardoor de temperatuur sneller stijgt. Op vochthoudende kleigrond remt verdamping de opwarming van de lucht af.