Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Home

Zaterdag kan het weideseizoen echt van start

Aanstaande zaterdag doet IJsboerderij 'de Steenoven' in het Gelderse Hummelo de koeien voor het eerst dit jaar naar buiten.

De ‘koeiendans’ is al  in het landelijk nieuws geweest, maar aanstaande zaterdag begint het weideseizoen pas echt. Dan staat er op veel plaatsen voldoende gras en is het risico op vertrapping niet meer zo groot. Dankzij de verdamping die  vrijdag en zaterdag flink toeneemt door veel zonneschijn en een maximumtemperatuur van 20 º C en meer in het binnenland, op zaterdag. 

Stichting Weidegang raadt ook aan op tijd te beginnen. ‘Vroege weiders zien meer melk in de tank als ze de koeien naar buiten doen. En omdat er ook nog eens prima eiwit in dat gras zit, valt er wat te besparen op eiwitaanvulling. Vroeg starten met weiden is in het tijdperk met fosfaatrechten nóg aantrekkelijker geworden’, schrijft de Weideman in zijn eerste column van het nieuwe weideseizoen. Klik hier om de complete column te lezen.

Locaal zware buien

Vroeg beginnen kan, behalve in die gebieden waar deze maand al veel regen is gevallen en de grond minder draagkrachtig is. In delen van Noord-Holland en westelijk Flevoland is de 40 mm al gepasseerd deze maand. Dat is de gemiddelde maandhoeveelheid in april. Het buienseizoen is namelijk met de start van het groeiseizoen ook weer begonnen. Ook vandaag en morgenochtend kunnen er (plaatselijk zware) buien vallen, in het hele land.

Klik hier om neerslaggegevens van de maand april tot nu toe te bekijken.

De koeien ruiken het voorjaar

Eigenaar Ronald Pelgrom van IJsboerderij de Steenoven uit het Hummelo (Gld.)   ligt niet wakker van de mogelijke plensbuien, die van de koeiendans die hij  zaterdag heeft gepland een modderboel zouden kunnen maken.  ‘Gisteren zou er ook onweer, storm en weet ik veel wat allemaal komen, maar ik heb er niets van gemerkt. Mijn koeien ruiken het voorjaar, het is hoog tijd.’