Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Eerste snee, Mais, onweer, Voorjaar, Wateroverlast, Watertekort, Weidegang, Zaaiklaar maken, Zeer vroeg

Wisselvalligheid houdt aan, 50 mm regen langs de Duitse grens

Volop lente in april 2022, bij de Bielheimerbeek in de Gelderse Achterhoek

Dagelijks een (klein) beetje regen, en vandaag en in het weekend mogelijk zware (onweers) buien. Zo ziet het regen menu er de komende dagen uit. De verwachte terugkeer van het hogedrukweer begin volgende week is op de lange baan geschoven.

Mogelijk is er vanmiddag in Oost-en met name Noord-Nederland code geel of zelfs code oranje voor zware onweersbuien aan de orde.

Invloed maximumtemperatuur

Dat wordt doorgaans pas enkele uren van te voren als er zoveel mogelijk zekerheid over is door de verantwoordelijke instantie, het KNMI, afgegeven. Vanochtend valt er al buiige regen in het Zuidwesten. Maar deze buienlijn buigt in de loop van de ochtend af in Noordwestelijke richting naar de Noordzee. Grote hoeveelheden worden uit deze buienlijn niet berekend.

Dat ligt anders als in de loop van de middag enkele buienlijnen van Zuidwest naar Noordoost trekken, ongeveer vanaf de grote rivieren. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de kans op zware onweersbuien.

60 mm in Twente

Zoals wel vaker het geval in de lente, is het ten oosten van ons veel warmer. Op de scheidslijn hiervan ontstaan onweersbuien. Ook na vandaag is dat aan de orde, enkele dagen lang. Zoals de berekeningen nu uitwijzen, trekken de buien die de scheiding tussen de warme lucht ten oosten en de koele lucht ten westen markeren precies oostelijk van de Duitse grens naar het Noorden, plaatselijk veel regen achterlatend.

Het KNMI berekent dan ook 50 mm regen in een week tijd voor de regio Twente. Veel meer dan in West-Nederland. Maar ook langs de Noordzeekust kan er dag in dag uit wel een paar millimeter regen uit een paar buitjes vallen. Afgewisseld met een nieuwe (mogelijk zware) buienlijn in het weekend.

Geen zware nachtvorst

Ook na het weekend houdt de wisselvalligheid aan en keert de invloed van hogedrukgebieden zoals eerder nog de verwachting was, voorlopig niet terug. Prima omstandigheden om met name op de hogere zandgronden mais te zaaien, tijdens droge dagdelen die er ook zullen zijn. Tenzij de grond kletsnat is geworden.

Van zware nachtvorst is zover de verwachting reikt geen sprake, waardoor kiemende mais over enkele weken zou kunnen bevriezen. Maar de IJsheiligen staan dan ook nog niet op de scheurkalender.