Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Hooi, Tijdelijk

Wie nu niet maait laat eiwit van eigen land liggen

Overal in Nederland staat een pak gras, op tijdig en voldoende bemeste percelen. Op de Dairy Campus in Leeuwarden naar schatting 3000-3500 kilo drogestof per hectare.

Een betere mix van voederwaarde, opbrengst en sneldrogende weersomstandigheden komt er dit jaar niet meer. Wie nu niet maait laat eiwit van eigen land liggen.

Vandaag staat er een vlagerig briesje en morgen trekt de droge oostenwind in het hele land aan naar windkracht 5, in het noordelijk kustgebied zelfs 6. Dat betekent dat het gemaaide gras na één keer schudden in 24 uur met een drogestofgehalte van 40 procent de kuil in kan. Want het is ook zomers warm en zeer zonnig tot en met woensdag. Bij een langere veldperiode dan 36 uur en vaker schudden is de kans op een broeigevoelige kuil door een drogestofgehalte boven de 50 procent groot. Het drogestofgehalte van het gras is immers door de droogte op stam al tot ver boven de 20 procent gestegen.

Wachten op meer opbrengst groot risico

Overal in Nederland staat meer dan 3000 kilo drogestof gras per hectare, waar op tijd en voldoende is bemest. Wie wacht met maaien om opbrengsten van 4000 kilo drogestof per hectare en meer te realiseren riskeert forse opbrengstderving van eiwit van eigen land. Niet alleen omdat het ruw eiwitgehalte wekelijks afneemt met bijna 30 gram per kilo drogestof, maar vooral omdat het weer instabieler wordt. Dat is nu al te zien aan de dalende luchtdruk en de wolkenvelden in Vlaanderen. Vanaf woensdag neemt de kans op buien dagelijks toe, al zullen er waarschijnlijk ook regio’s zijn waar het tot in het weekend droog blijft.

Vooral het weekend nat

Van woensdag op donderdag passeert een koufront, dat gepaard kan gaan met onweer. Zware onweersbuien worden tot nu toe niet berekend. Na de passage van het koufront volgen een serie wisselvallige dagen met Hollandse buienluchten. Met name op Koningsdag en zondag 28 april levert dit in het hele land 10-20 mm regen op. De kans op minimale inkuilverliezen en een prima conserveringsresultaat is de eerstkomende dagen dus heel groot en daarna veel kleiner.

Eind aan droogte niet zeker

Het is nog te vroeg om te zeggen of er vanaf woensdag een eind komt aan de extreme voorjaarsdroogte, waar inmiddels sprake van is. Waarschijnlijk houdt het wisselvallige weer met dagelijks buien ook begin volgende week aan. Maar kletsnatte dagen met urenlange regenval of stortbuien komen er niet voor in de berekeningen. Nachtvorst en winterse buien ook niet. De maximumtemperaturen bereiken gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar, rond 15 gr C.