Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, granen, Herfst, Nazomer, Snijmais, Zaaiklaar maken

Welkome regen in het zaaibed maar geen modderboel

De komende week valt er van tijd tot tijd een beetje regen. September 2021 wordt waarschijnlijk een van de droogste ooit gemeten. Oktober begint herfstachtig.

Zeker in de kustgebieden is de septemberdroogte zo langzamerhand van ongekende proporties. In de Bilt is tot nu toe deze maand 10 mm regen gevallen, net iets minder weinig dan het landelijke september droogterecord van 4 mm uit 1959, meldt weer.nl

Herfstachtige maandwisseling

Een beetje regen aanstaande maandag en later in de week maakt het klei aardappels rooien zonder beschadiging minder moeilijk. Zodra de oktobermaand aanbreekt zijn de weerkaarten echt wisselvallig, maar ook dan worden er (vooralsnog) geen plensregens verwacht. Het meest onstuimige herfstweer passeert ons waarschijnlijk noordelijk, terwijl het zogenaamde Azoren hogedrukgebied vanuit het zuidwesten telkens weer uitlopers onze kant op stuurt.

De weersverandering vanaf midden volgende week is er wel eentje om in de gaten te houden. De twintigers verdwijnen sowieso uit de temperatuurverwachting door de krachtige westelijke stroming die zich gaat ontwikkelen.

Groene maïs maar rijpe kolf

Een beetje regen is zeker ook welkom in het zaaibed. Wintergraan en groenbemester krijgen met de 10-20 mm regen die in totaal voor de komende week wordt berekend  de kans om te kiemen.  Een dergelijke hoeveelheid zal de losgebarsten maïsoogst de komende week niet deren.

De afgelopen week droogde de maïs met gemiddeld 3 procent drogestof in. Met name in Zuid-Nederland op het zand is het optimale drogestofpercentage van 36 procent op veel plaatsen bereikt, meldt kweekbedrijf Limagrain. Het blad blijft nog opvallend groen maar de kolf, waar het om draait, wordt oogstrijp.

Geen nachtvorst

In Noord-Nederland op de klei is veel maïs de grens van de 30 procent drogestof nog niet eens gepasseerd. Gezien de weersverwachting komt er de komende week zeker niet meer dan de 3 procent van de afgelopen week bij. Nachtvorst waardoor de afrijping kan versnellen komt niet in de weersverwachting voor.