Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras

Weideseizoen kan heel vroeg van start

Het is moeilijk voor te stellen met een zware storm in zicht, maar het weideseizoen kan van start zodra de wind gaat liggen. Want de grond is in een week tijd van een bevroren toestand opgewarmd naar meer dan vijf graden in heel Nederland. Veel regen kan een extreem vroege start dwarsbomen.

Extreem vroeg de koe in de wei als er niet teveel neerslag valt

De 8 graden C grens waarbij gras gaat groeien wordt volgende week in heel Nederland bereikt, blijkt uit cijfers van Agrifirm, de Deutsche Wetterdienst en de weersvooruitzichten. In Oost-en Midden Nederland was de bodemtemperatuur begin deze week op 5 centimeter meetdiepte het laagst , met 4 tot 6,5 graden C. In het Noorden waar het minder koud was, heeft de bodemtemperatuur waarden tussen de 5 en 7 graden C bereikt. In het Zuiden is op een enkele plaats de grens van 8 graden C al bereikt.

Mogelijk 40 millimeter

Of er daadwerkelijk begonnen kan worden met weiden hangt ook af van de neerslaghoeveelheden, de komende dagen. In het zuiden kan er wel 40 millimeter regen vallen. Blijft het bij een millimeter of tien, dan kan het weideseizoen van start, al is de grond in deze tijd van jaar sowieso vrijwel overal verzadigd vanwege ontbrekende verdamping. De vooruitzichten zijn goed. Weinig regen en hoge gemiddelde etmaaltemperaturen. Door te gaan ‘voorweiden’ ontstaan groeitrappen, waardoor het makkelijker is om dag in dag uit vers gras van de juiste lengte aan te bieden, als straks de grasgroei serieuze vormen gaat aannemen. Nu al starten met weiden heeft ook als voordeel dat het resterende vergeelde wintergras wordt opgeruimd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.