Dankzij de rekenkracht van de weercomputers heeft de lange termijn verwachting van het weer steeds vaker een hoge betrouwbaarheid. Maar met het huidige stromingstype is het weer maar een paar dagen vooruit nauwkeurig in te schatten.
Dat komt omdat de Benelux in een overgangszone ligt tussen aanhoudend licht herfstachtig regenweer in Noord Europa en warm zomerweer in Zuid Europa. De luchtdruk is nooit hoog maar ook nooit laag.
Beregening aan of uit?
Voor de lange termijn van 7-14 dagen gaat het KNMI uit van licht wisselvallig regenweer met (onder)gemiddelde temperaturen, terwijl andere weermodellen met name in het zuiden en oosten warm en droog zomerweer berekenen. Het onderscheid tussen de kustgebieden en het veel drogere binnenland op de zandgronden in Oost-en Zuid Nederland zal in het laatste geval terugkeren.
Of de beregeningsinstallatie weer uit de schuur moet om de grasgroei op gang te houden wordt de komende 24-36uur bepaald. Van west naar oost trekt een uitgebreide zone met gestage lichte regenval gevolgd door buien over het land. De meeste berekeningen gaan uit van 10-20mm regen in heel Nederland.
Lange termijn onbetrouwbaar
Daarna knapt het weer op en met name in Zuid-en Oost Nederland neemt de dagelijkse regenkans aanzienlijk af. Aangezien het neerslagtekort gemiddeld nog steeds rond de 5% droogste jaren schommelt, kan bij zonnig warm zomerweer de droogte met name op de zandgronden in Zuid en Oost Nederland snel weer toeslaan. Zeker als de hoeveelheid neerslag de komende 24-36 uur tegenvalt.
Maar over een paar dagen kan het beeld ook weer compleet anders lijken, als het wisselvallige weertype van de maand juli onverminderd blijkt aan te houden in augustus. Weer app gegevens op de langere termijn zijn op dit moment ronduit onbetrouwbaar. Met andere woorden: de pluim in de lange termijn verwachting is bij het huidige stromingstype heel groot.