Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Kwakkelwinterweer, Mist, Sneeuw, Witgroene Kerst

Wéér zet de aangekondigde winter niet door

Het is gebeurd met de hoge betrouwbaarheid van de weersverwachting, ver vooruit. Want er komt een eind aan de dagenlang zeer hoge luchtdruk van 1040mbar. Het kwakkelwinterweer keert tijdelijk terug. Vanaf de Kerstdagen kan het weer alle kanten op.

Steeds meer meteorologen waagden zich de afgelopen dagen aan speculatie over een (beetje) Witte Kerst en een naderende vorstperiode. Tot gisteren gaven de weermodellen daar ook aanleiding voor, net als eind november. Maar vanochtend zien de berekeningen er plotseling anders uit. Tegelijk met sterke luchtdrukdalingen keert de dynamiek terug in het weer. Zoveel is duidelijk.

Midweekse mini winter

Aanvankelijk leidt dat tot een flinke temperatuurdaling. Zelfs een enkele ijsdag langs de Duitse grens en matige vorst in de nacht is mogelijk, midden volgende week. Dichte mist ook, met name op dinsdag.  Maar zodra de Kerst in zicht komt, neemt de onzekerheid in de verwachting fors toe.

Zoals gebruikelijk bij een termijn van 5-10 dagen vooruit in de weersverwachting.  Bij uitzondering was dat de afgelopen week een keer niet het geval. Met als gevolg een serie van minstens 7 vrijwel zonloze en droge dagen in het binnenland.

Bij alle onzekerheid over de lange termijn in de weersverwachting is het wel zeker dat de wind weer gaat aantrekken, de zonkansen toenemen en er weer neerslag gaat vallen. Wisselvallig  kwakkelwinterweer dus. Vanaf eind volgende week tot aan het einde van het jaar berekent het KNMI in totaal 40 mm.

Witgroene Kerst

In welke vorm de neerslag in de aanloop naar de Kerstdagen gaat vallen is onzeker. Zoals het er nu naar uitziet kan er aan de vooravond van Kerst en tijdens eerste Kerstdag natte sneeuw vallen die later overgaat in regen.

Dat zou een groen slot van de Kerstdagen betekenen. Zoals gebruikelijk, met mogelijk zelfs maximumtemperaturen in de dubbele cijfers, zoals de afgelopen dagen. Maar de berekeningen schetsen ook scenario’s die inhouden dat het kwakkelwinterweer aanhoudt.