Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, granen

Watertekort in heel West Europa voorbij

In Denemarken viel in maart een recordhoeveelheid neerslag.

Het watertekort is dankzij de overvloedige regenval in heel West Europa voorbij. Dat blijkt uit de JRC MARS gewasgroei monitoring van de Europese Unie.

In Denemarken is zelfs een recordhoeveelheid van ruim 150 mm in de eerste weken van maart gevallen. Maart is in Denemarken normaal gesproken juist een relatief droge maand met nog geen 50 mm regen gemiddeld. Vorig jaar werd de Deense agrarische sector hard getroffen door de extreme droogte. Ook in West-Duitsland, Polen, Noord Frankrijk en de Britse eilanden is het watertekort dat zich sinds vorig jaar zomer had opgebouwd  en tot lagere melkaaanvoer leidde, verdwenen.

Optimisme over graanoogst

De overvloedige regenval in combinatie met de zeer zachte winter in grote delen van Europa zorgt voor optimisme over de graanoogst.  Het JRC MARS instituut berekent vier procent extra gersteoogst, vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. De tarwe oogst wordt twee procent hoger dan het langjarig gemiddelde ingeschat. De bodemvoorraad vocht is in de belangrijke teeltgebieden in West Europa aangevuld, terwijl in Zuid-en Oost Europa juist minder regen is gevallen dan normaal.

Nauwelijks regen meer in maart

In Nederland is tot nu toe deze maand  70 – 130 mm regen gevallen. Noord-Nederland, de Veluwe en de Zuidelijk Flevoland zijn het natst. Zuidoost  Brabant en het eiland Walcheren bleven relatief droog, maar ook hier is al meer dan de gemiddelde maandhoeveelheid gevallen. Meer regen dan er tot nu deze maand gevallen is, valt er in maart hoogstwaarschijnlijk niet meer. Veertien dagen lang overheerst hoe luchtdruk boven grote delen van Europa. Omdat het centrum van het hogedrukgebied zich waarschijnlijk op de Atlantische Oceaan en de Britse eilanden ophoudt, gaat de wind niet naar het oosten of zuiden.

Onzekere temperatuurverwachting

De temperatuurverwachting volgende week is heel onzeker. Zowel dagenlang fris en schraal weer is mogelijk met wolkenvelden van de Noordzee, als uitbundig zonnig weer met ver bovengemiddelde maximumtemperaturen. ‘s Nachts is het fris, maar nachtvorst zoals de afgelopen nacht wordt er niet berekend. Dagenlang veel wind wordt er zeker ook niet verwacht.

Stapelwolken

De eerstkomende dagen loopt de maximumtemperatuur iedere dag iets verder naar mogelijk 20 gr C langs de zuid-en oostgrens op vrijdag/en of zaterdag. Hoe meer zon, hoe groter de kans op thermische hoogstandjes. Aanvankelijk zullen stapelwolken overheersen. Later in het weekend zoekt de wind de noordwesthoek op en daalt de temperatuur.