Er verschijnt de hele komende week amper een wolkje aan de lucht en het wordt dagenlang tropisch heet. Slechter kon de weersverwachting niet uitpakken voor de landbouw en de scheepvaart.
Want deze sectoren zijn het kind van de rekening nu de waterverdeling verdringingsreeks van toepassing is. Vorige week zag de landelijke commissie waterverdeling nog geen aanleiding extra beperkingen aan de zoetwateronttrekking voor de agrarische sector op te leggen.
Landelijke hittegolf
Gezien de 14-daagse verwachting is het maar de vraag of dat de komende week zo blijft. Een week lang oostenwind betekent namelijk dat de temperatuur er na het weekend dagenlang telkens een schepje bovenop doet, en de verdamping eveneens. De eerste landelijke officiële hittegolf is in de maak (5 dagen > 25 ° C , waarvan 3 dagen > 30 ° C).
Op zandgronden wordt de hitte nog eens extra versterkt door de uitgedroogde toplaag. De windkracht blijft beperkt tot 3 op de schaal van Beaufort, volgens de berekeningen van het KNMI. Omdat de aangevoerde lucht zo droog is, blijft de hittestress in stallen beperkt tot de één na hoogste fase. ’s Nachts koelt het relatief ver af, tot ruim onder de 20 °C.
Lange termijn minder stabiel
Vanaf het volgende weekend is er in plaats van een dagenlange wolkenloze hemel weer een kleine kans op een bui (zie grafiek). Het Amerikaanse weermodel GFS ziet dan de invloed van hogedrukgebieden boven grote delen van Europa afnemen, waardoor de kans op buien en daarna een Noordzee stroming toeneemt. Maar het KNMI rekent ook na volgende week met hogedruk, aanhoudende warmte (weliswaar afvlakkend) en niet meer dan 5 mm regen tot en met 20 augustus.
Aardappeloogst schrompelt ineen
Deze weersverwachting betekent dat de omvang van de aardappel-en uienoogst aanzienlijk naar beneden bijgesteld zal moeten worden, zeker als beregening niet mogelijk is. Want juist in deze tijd van het jaar groeien normaal gesproken de meeste kilo’s. De afgelopen week was het effect op de aardappel-en uientermijnmarkt al zichtbaar.
Maar de graanoogst is in Nederland goed verlopen en in de veehouderij het eerste deel van het grasgroeiseizoen eveneens. Snijmais op de zandgronden krijgt de komende weken daarentegen flinke klappen.