Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Najaarsgras, Nazomer, Oogst, Snijmais

Wanneer komt er een eind aan het knuttenweer?

De knut, die blauwtong veroorzaakt, gedijt goed bij dit zomerse weer in de herfst. En oktober begint zoals september bijna de hele maand was: zeer zonnig en zeer warm voor de tijd van het jaar. Mais die nog geen 35% drogestof heeft, komt komende week een heel eind. Maar midden volgende week doemt de storm Agnes op.

Een dagrecord zit er morgen en maandag niet in, maar de start van oktober is er eentje om u tegen te zeggen. Twee dagen achter elkaar een (gemiddelde ) maximumtemperatuur van 23 ˚  C. Ter bestrijding van de knutten die blauwtong veroorzaken zou een temperatuur van minder dan 10 °C (1998) beter zijn. Er is echter in de verste verte geen kou te bekennen.

Storm Agnes

Wel storm. Midden volgende week worden de Britse eilanden getroffen door de storm Agnes, die weliswaar geen orkaankracht krijgt zoals het er nu uitziet, maar zeker wel heel veel regen met zich meebrengt. Storm Agnes doet bij ons de wind aanwakkeren en een buitje is ook mogelijk, maar voor de rest lijkt het bij ons mee te vallen. Wel iets om in de gaten te houden, want je weet het nooit zeker hoe zo’n dynamisch systeem zich ontwikkelt. De temperatuur zakt naar gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar, iets onder de 20 ˚  C.

 Drogestofpercentage mais

Zonneklaar is dat de mais er af moet. Morgen is het 1 oktober. Op veel plaatsen heeft de mais ook een drogestofpercentage van 35 procent bereikt, zo blijkt uit cijfers van Agrifirm. Vroege rassen zijn oogstrijp en vaak al gehakseld. Maar late rassen reiken nog niet veel verder dan 30 procent, en dat niet alleen in Noord-Nederland waar later geoogst mag worden in het kader van de EU vanggewasverplichting. Maar de komende dagen kan het met het zonnige weer hard gaan. Misschien wel een procent drogestof per dag.