Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Home

Wachten tot volgende week met inkuilen kan geen kwaad

Op veel plaatsen is inmiddels een maaisnede van meer dan 3000 kg ds per hectare gegroeid.

INKUIL WEERBERICHT: Het is nog allerminst zeker, maar vanaf midden volgende week tekent zich een droge en zonnige periode af op de weerkaarten. Vooralsnog is er iedere dag kans op regen, soms veel.

Vooral op zondag en maandag kan er veel regen vallen, als een depressie over ons land koerst, van het zuiden uit. De eerstkomende dagen blijft het een komen en gaan van perioden met stapelwolken en zon, afgewisseld door buien. Morgen, op Koningsdag, is het langdurig geheel bewolkt en kan er lichte neerslag vallen.

Meer dan 3000 kg ds per hectare

De etmaaltemperaturen zijn zeker niet ondergemiddeld voor de tijd van het jaar. Nachtvorst komt er niet voor in de berekeningen. Daardoor groeit het gras flink door. Uit een peiling van Ecosyl blijkt dat op veel plaatsen inmiddels meer dan 3000 kg ds per hectare staat. Het ruw eiwitgehalte is heel hoog. Dat vergroot de kans op slechte conservering.

Betere conservering

Wachten tot midden volgende week met maaien levert dus niet alleen nog meer gras op, maar mogelijk ook een betere conservering omdat ouder gras een minder hoog ruw eiwitgehalte bevat.  Als de weerkaarten bewaarheid worden en er een langere periode van droog, zonnig en relatief warm weer aanbreekt, is het bovendien mogelijk om een iets droger en daardoor minder  snel verteerbaar product in te kuilen.