Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Home

Wachten op droger land loont als het weer eindelijk opknapt

Uitzonderlijk veel regenval in de eerste helft van maart .

In vrijwel het hele land is de eerste helft van maart 80 millimeter of meer regen gevallen. Geduld is dan ook een schone zaak, als vanaf dinsdag het weer eindelijk opknapt.

In tien dagen tijd is er uitzonderlijk veel regen gevallen, tot 120 mm  in het noorden van Nederland. Alleen in 1998 en 1981 verliep de eerste helft van maart natter (in de meetreeks van de Bilt sinds 1901).

Nauwelijks verdamping

Daardoor is het, de hoge zondgronden uitgezonderd, te nat om zodra het droog wordt groenbemester te gaan onderwerken of het weideseizoen te starten. Wachten loont. Vanaf dinsdag valt er weliswaar dagenlang nauwelijks tot geen regen meer, terwijl het geleidelijk ook zonniger en warmer wordt. Maar in eerste instantie wordt de stroming bij een stijgende luchtdruk noordwestelijk, waardoor er ’s nachts juist kans is op nachtvorst en de temperatuur overdag nauwelijks de 10 gr C maximaal bereikt. Van enige verdamping en grasgroei zal midden volgende week dan ook geen sprake zijn.

Langdurig hogedruk

Maar de vooruitzichten op langere termijn zorgen er voor dat er toch hoop is dat het voorjaar vroeger dan normaal kan losbarsten. Zover de tweewekelijkse verwachting reikt, overheerst hogedruk boven grote delen van Europa. De drukverdeling wijst er echter niet duidelijk op dat de stroming langdurig zuidelijk wordt met ver bovengemiddelde temperaturen, zoals in de tweede helft van februari. Ook zal zon minder uitbundig aanwezig zijn dan eind februari.