Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras

Vrolijke vooruitzichten voor voorjaarswerk

 

 Zelden zal bevroren grond zo snel zijn opgewarmd als gisteren. In een dag tijd schoof de ‘bevroren grond grens’ honderden kilometers op richting het noordoosten, ver de Duitse grens over. Tegelijkertijd begon het gras langs de Belgische grens al haast te groeien, bij een bodemtemperatuur van meer dan vijf graden. 

De eerste plantuien zijn al de grond in. Alsof de natuur rekening houdt met de Meststoffenwet en het land klaarlegt zodra er weer op grasland mest mag worden uitgereden. Gras begint te groeien zodra de bodemtemperatuur 6-8 graden bedraagt, afhankelijk van de grondsoort en de grassoort. Is die drempel overschreden, dan is het niet alleen zinvol om drijfmest aan te wenden maar ook stikstofkunstmest kan dan het grasland op.

Grote regionale verschillen

Gezien de hoge etmaalgemiddelden die worden voorspeld, is de kans groot dat de drempel rond 1 maart wordt overschreden. De regionale verschillen zijn altijd groot. Gemiddeld is het voorjaar in Zuid-Limburg twee weken vroeger dan in Groningen. Dit verschil wordt nog groter als het nat is, want dan blijven de kleigronden langer koud dan de zandgronden. Ook al is de neerslag al meer dan een halfjaar lang onder gemiddeld, toch is de grond in deze tijd van het jaar verzadigd, op een paar stukken hoge zandgrond na.

Er hoeft maar een beetje neerslag te vallen om de bodem te verdichten bij het berijden van het land. Beter twee keer met weinig gewicht, dan één keer met veel gewicht. Drijfmest (laten) aanwenden met de hand op de knip kan verkeerde zuinigheid zijn, want de verliezen door bodemverdichting zijn al snel veel groter dan de besparing op de rekening van de loonwerker.

Speculeren op vroeg voorjaar

Als er overvloedig neerslag gaat vallen is er bovendien kans op uitspoeling en desinvestering in bemesting. Maar de vooruitzichten spreken niet van veel regen. De weersverwachting kan haast niet beter. Dankzij de temperatuursprong die deze week heeft plaatsgevonden eindigt de februarimaand waarschijnlijk twee graden warmer dan gemiddeld, ondanks de koude eerste helft van de maand. Dagenlang een temperatuur richting de tien graden, zonder vorst in de nacht en toch geen neerslag van betekenis, midden volgende week uitgezonderd.

Vol gas geven en speculeren op een vroeger voorjaar dan ooit, is gezien de trend van klimaatverandering niet onlogisch. Hoe langer het groeiseizoen, hoe hoger de opbrengsten. Al dreigt nachtvorstrisico en loop je bij te vroege inzaai van suikerbieten het risico op schieters. Risicospreiding met het voorjaarswerk, net als bij het afdekken van prijsrisico’s, is geen gek idee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.