Bij een bodemtemperatuur van 10 ⁰ C duurt het drie weken voor mais op komt. Tot nu toe is de bodemtemperatuur amper een week 10⁰ C geweest, maar dat gaat snel veranderen.
Ondanks het koude weer ging het mais zaaien rond 20 april toch voorzichtig van start. Toen was immers niet duidelijk dat het tot op de dag van vandaag uitzonderlijk koud zou blijven. Vanochtend werd er in Noord- en Oost Nederland opnieuw grondvorst gemeten en op een enkele plaats zelfs vorst op normale waarnemingshoogte. De eerste week van mei ging verder waar april gebleven was, namelijk historisch koud. Deze week viel er zelfs locaal natte sneeuw. Dat is in mei uitzonderlijk.
Bodemtemperatuur naar 12-13 ⁰ C
Op een enkele uitzondering op lichte zandgrond in Zuid-Nederland na, is de vroeg gezaaide mais dan ook nog niet boven de grond gekomen. Volgens maiszaadleverancier MAS Seeds duurt het 20-22 dagen bij een bodemtemperatuur van 10 ⁰ C voordat de mais op komt. De komende week stijgt de gemiddelde etmaaltemperatuur in het binnenland naar 12-13 ⁰C en daarmee ook de bodemtemperatuur. Volgens MAS Seeds kan maiszaad dan binnen 14 dagen boven komen. Tenzij de vroeg gezaaide mais de komende week zo nat regent dat verrotting dreigt, is er dan ook niets aan de hand. Op sommige plaatsen rond het IJsselmeer en in Noord-Nederland is sinds eind april 50-100 mm regen gevallen, maar in deze regio’s wordt niet veel mais geteeld.
Wisselvallige week
Hoeveel regen er de komende dagen gaat vallen is gezien het weertype moeilijk in te schatten. Vooral de onstabiele warme lucht die vanaf vanavond over ons land uitstroomt heeft het in zich plensbuien op te leveren. Als de warme lucht maandag weer verdreven is en plaats maakt voor een luchtsoort met normale temperaturen voor de tijd van het jaar (zonder nachtvorst) , nemen de regenkansen en berekende hoeveelheden echter nauwelijks af. Pas op langere termijn lijkt de wisselvalligheid te gaan afzwakken.