Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Gras, suikerbieten

Kou en droogte houden grasgroei tegen

Begin maart werd de grond door de felle vorst zo hard als beton.

Het vriesdrogende weer keert terug.  Straffe oostenwind en vorst maakten  begin deze maand in het noorden en westen een eind aan een zeer lange periode van overvloedige neerslag. Door deze nieuwe koudegolf komt droogte in zicht, zeker op de hoger gelegen zandgronden in het zuiden en oosten.

Voordat de dreigende droogte eind deze maand een rol gaat spelen als de grasgroei op gang komt, is het weer alle hens aan dek om vorstproblemen in de stal en op het erf voor te blijven.

Extra grond van de kuil

De vorst is weliswaar minder hevig en langdurig dan de eerste dagen van maart, maar fel genoeg om ook nu weer voor problemen te zorgen. Dat betekent extra grond van de kuil en extra aandacht voor de watervoorziening .Vanaf maandag zwakt de felle wind af en daarmee ook de kou, maar het weertype blijft onveranderd droog, terwijl  de zon waarschijnlijk enkele dagen volop de kans krijgt. Volgend weekend kan de maximumtemperatuur de dubbele cijfers weer bereiken.

Geen snelle grasgroei

Maar in de nachten blijft het zeer waarschijnlijk koud, waardoor de grasgroei niet snel op gang zal komen. Bovendien kan droogte een rol gaan spelen, aangezien de neerslaghoeveelheid deze maand net als in februari waarschijnlijk (ver) ondergemiddeld blijft, uitgezonderd het zuidwesten van Nederland. Klik hier om de maandhoeveelheden tot nu toe te bekijken.

Verstuiving

In de akkerbouw is de kans op verstuiving de komende dagen groot, met name in de Veenkoloniale gebieden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.