Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Europa, Mais, onweer, Storm

Voorlopig keert de droogte niet terug

De komende week verloopt licht wisselvallig met iets ondergemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar. Want de overwegend westelijke stroming die het hoogzomerse weer heeft verdreven, houdt voorlopig stand.

Vrijwel zeker de hele komende week en wellicht minstens 14 dagen. Daarom loopt de lijn van het doorlopende potentiële neerslagtekort (dat rekening houdt met de hoeveelheid neerslag én verdamping) de tweede helft van de julimaand weliswaar op, maar wijkt die niet af van het langjarige gemiddelde. In tegenstelling tot de serie zeer droge zomers van de laatste jaren en vorige maand.

Onweer en veel wind

Met een minimumtemperatuur van bijna 20 ° C op veel plaatsen voelde het overigens afgelopen nacht nog wel hoogzomers aan. In de vochtige zuidwestelijke stroming, behorend bij een omvangrijk lagedrukgebied boven de Britse eilanden, is het dan ook vrijwel zeker dat er gaandeweg de dag onweersbuien ontstaan. Zeker in het binnenland, waar de zon langer schijnt dan in het westen en de temperatuur mogelijk nog tot 27 ˚  C oploopt.

De depressie trekt naar Noorwegen weg waardoor de wind aanwakkert, met name in het noordwestelijk kustgebied. Het KNMI heeft voor de stormachtige windkracht 8 die daar de komende nacht wordt verwacht code geel afgegeven. Morgen neemt de wind in de loop van de dag af. De temperatuur reikt dan in het binnenland hooguit nog tot 25 °C, en er kunnen opnieuw buien vallen. Maar kans op onweer is minder groot dan vandaag.

Hollandse zomer

De dagen daarna houdt dit weertype aan. De kans op een bui blijft bestaan, maar de zon laat zich ook regelmatig zien. Gaandeweg de week daalt de temperatuur en wordt de aanhoudend westelijke stroming nog iets onstabieler. Echt herfstachtig en kil voor de tijd van het jaar zien de berekeningen er nog niet uit. Maar dat is nog afwachten.

De Hollandse zomer komt op stoom waardoor de beregeningsbehoefte niet toeneemt, ook al neemt het gewasvolume snel toe. In de maisteelt breekt de cruciale periode van de kolfzetting aan. Zeker in Oost-Nederland is er echter op veel plaatsen zoveel regen gevallen dat het de moeite niet loont om beregenen.

Griekenland aan de kook

Het contrast van de Hollandse zomer met de recordhitte die de komende dagen in heel Zuid-Europa wordt verwacht is groot. Gisteren werd het in Griekenland plaatselijk 45 ˚  C gemeten. Mogelijk passeert het kwik de komende dagen daar de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa, namelijk 48 °C.