Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Hooi, Mais

Voordat langdurige hitteperiode aanbreekt eerst nog regen

Foto: Twitter Dirk Ruijfrok

Voordat het begin volgende week verschroeiend heet wordt kan er zaterdag vooral in het binnenland buiige neerslag van betekenis vallen. Maar zulke zware plensbuien als eind vorige week worden er niet berekend.

Het KNMI schat de hoeveelheid neerslag voor aanstaande zaterdag in op 4-12 mm, in het binnenland het meest. Langs de Duitse grens is ook kans op onweer. Vandaag blijft het in grote delen van Nederland waarschijnlijk ook niet helemaal droog. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan tussen Schotland en IJsland trekken  afbrokkelend naar Scandinavië. Bij dit weertype hoort een zuidwestelijke stroming waarin de temperatuur, zodra de zon langdurig schijnt, oploopt tot boven de 25 gr C.

Hitteplannen

Vanaf maandag wordt de stroming zuidoostelijk, stijgt de luchtdruk en wordt het waarschijnlijk dagenlang tropisch warm en zeer zonnig in heel Nederland. Een enkele dag is zelfs meer dan 35 gr C in Limburg, de Achterhoek en Twente mogelijk. Er bestaat een kleine kans dat vanaf midden volgende week afkoeling volgt met onweersbuien.  De kans is groter dat het tropische zeer zonnige weertype zonder neerslag en met extreem veel verdamping tot minstens eind volgende week aanhoudt. Dat betekent dat hitteplannen voor mensen en dieren weer uit de kast gehaald zullen worden.

Beregeningsverboden

Vooruitlopend op deze weersvooruitzichten hebben de waterschappen Rijn & IJssel in de Achterhoek en Vechtstromen in het oostelijke deel van Overijssel en de Drentse Hondsrug beregening uit oppervlaktewater verboden. In deze gebieden is geen wateraanvoer mogelijk en het neerslagtekort vergelijkbaar met vorig jaar juli.