Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Volgende week waarschijnlijk licht wisselvallig

Tot aan Pasen verscherpt de droogte aanzienlijk. Daarna wordt de stroming zuidwestelijk, maar veel regen komt er niet voor in de 14 daagse prognose . 

Weliswaar nadert er vandaag vanuit België vandaag een zwakke storing die morgen voor bewolking zorgt, maar meer dan een paar millimeter neerslag levert dit zeer waarschijnlijk niet op. Zeker niet in het noorden van Nederland.

Neerslagtekort loopt snel op

Na woensdag is het tot aan Pasen stralend zonnig en warm voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen boven de 20 gr C in heel Nederland in droge lucht die met een oostelijke stroming wordt aangevoerd. Het neerslagtekort dat het KNMI berekend aan de hand van de verdamping en de neerslag volgt dan ook de recordjaren 1976 en 2018. Het gisteren verschenen gewas monitoring rapport van de Europese Unie bericht er nog niet over, maar de droogte veroorzaakt groeivertraging van gras en granen in grote delen van Europa.

Omslag zonder veel regen na Pasen

De hoop is gevestigd op de weersomslag die vanaf Paaszondag plaatsvindt. Maar de zuidwestelijke stroming die dan ontstaat is niet zodanig instabiel dat de regenkansen groot zijn.