Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mais, Snijmais, Vroeg, Zeer vroeg

Volgende week maïs zaaien, waarom niet?

Tot half mei kan gekiemde mais in theorie kapot vriezen.

De bodemtemperatuur op zand op 20 cm diepte is tot 12 º C gestegen, blijkt uit het meetnetwerk van Smartfarm.nl. Komt er nog een koude periode met nachtvorst? Voorlopig niet.  Volgende week zijn de omstandigheden om maïs te zaaien op zand in het hele land prima, uitgezonderd  plaatsen waar vannacht wateroverlast is ontstaan.

In de Hoekse Waard registreerde een waarnemer zelfs 40 mmm regen. In grote delen van West-en Zuid-Nederland is gisteravond en / of vannacht 10-20 millimeter regen gevallen. Vandaag en vrijdag is er ook kans op buien in het hele land, niet al te zwaar overigens.

Record warme april in de maak

Vanaf komend weekend keert het uitzonderlijk warme en groeizame lenteweer terug. Er worden zelfs zomerse dagen met maximumtemperaturen van 25 ° C berekend, in het binnenland. Als deze  lange termijn prognose uitkomt, gaat deze aprilmaand wedijveren met de record warme aprilmaanden van 2011 en 2007 om de nummer 1 positie, ooit gemeten. Klik hier om de maandprognose te bekijken.

Onkruidbestrijding met wiedeg effectief

Een voordeel van het maïs zaaien onder droge en zonnige omstandigheden volgende week: mechanische onkruidbestrijding met de wiedeg is dan veel effectiever. Hoewel het al lang geen verplichting meer is om hectare premie (vroeger maïspremie) te ontvangen, kan het geen kwaad om voor te sorteren op nieuw gewasbeschermingsbeleid, dat de chemische bestrijdingsmogelijkheden ongetwijfeld verder zal inperken.

Voor 1 oktober oogsten

En hoe vroeger de maïs in het najaar geoogst kan worden, hoe makkelijker het wordt om aan de verplichting om voor 1 october groenbemester te zaaien, te voldoen.  Dit is nieuw dit jaar, vanwege het van kracht geworden zesde actieprogramma Nitraat ,schrijven vakbladen.

Risico’s koude mei

Nadelen van een te vroege zaai zijn het risico op nachtvorst, in theorie mogelijk tot half mei, en een trage start die het onkruid dat sneller groeit bij lage temperaturen, een concurrentie voordeel kan geven. Ook kan er fosfaatgebrek ontstaan. Verpieterende kiemplantjes door fosfaatgebrek leiden op het eind van de teelt echter niet tot aantoonbaar lagere opbrengst en kwaliteit.