Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Europa, Maandprognose, Najaarsgras, Sneeuw, suikerbieten, Winter

Update en correctie: Volgend weekend : sneeuw in oktober, nog nooit vertoond in de 21ste eeuw

Foto: Gerrit Vossers

Dit schrijft het KNMI vandaag, zondag 15 oktober:

Terug naar de tekentafel; zo overtuigend als de koude oostelijke stroming gisteren in de kaarten stond, zo twijfelachtig lijkt een dergelijke evolutie op basis van het laatste ensemble. Dinsdag profiteren we in elk geval nog van polaire lucht in een rug van hogedruk boven onze omgeving. Vanaf woensdag zien we weliswaar nog steeds de ontwikkeling van een Scandihoog, tegelijkertijd echter zien we ook de depressieactiviteit boven het zuidwesten van Europa sterk toenemen. In feite komen we daardoor in het grensgebied terecht als het gaat om de invloed van het hoog en het Atlantische laag, hetgeen zowel kan zorgen voor een koude oostelijke stroming als een veel zachtere zuidelijke stroming. Deze laatste lijkt het te gaan winnen in het meest recente ensemble, hetgeen ook wordt ondersteund door andere grootschalige weermodellen. Na volgend weekend zien we vervolgens in vrijwel alle leden een overgang naar een zonale stroming en een wisselvallig weertype.

Terugblik: winter in oktober 2003 (weeronline.nl)

In de 20ste eeuw heeft het wel vaker gesneeuwd in oktober. Maar deze eeuw nog niet. In het weekend van 21/22 oktober misschien wel.

De weerkaarten worden de komende week namelijk zo geschud, dat de vrieskou die zich nu al uitbreidt rond de Poolcirkel, afzakt naar onze contreien (zie wintergek.nl) . Transportkou wordt dat genoemd.

Gevoelstemperatuur onder nul

Met een felle oostenwind daalt de temperatuur het volgende weekend naar verwachting onder de 5 ° C, maximaal. Langs de Duitse grens. Hoe dichter bij zee, hoe minder koud. ’s Nachts daalt de temperatuur niet onder het vriespunt, tenzij het onverhoopt toch helder en windstil wordt. Dan kan het wel 5 graden vriezen.

Er is kans op natte sneeuw, zij het beperkt. De gevoelstemperatuur daalt waarschijnlijk wel onder het vriespunt, gezien de straffe oostenwind. Vorst en sneeuw zijn volgend weekend nog heel onzeker, maar de krachtige oostenwind niet. Zowel het Amerikaanse GFS computermodel als het ECMWF model berekenen dit.

2023: het jaar zonder herfst

Voor het zover is dat de transportkou op gang komt, beleven we een winters aandoende zonnige week, met van tijd tot tijd een buitje. De temperatuur blijft de eerstkomende dagen schommelen rond normale waarden voor de tijd van het jaar. 2023 wordt een jaar zonder herfstweer in september en oktober.

Misschien dat november nog met guur herfstweer komt. Daar is zelfs met de meest geavanceerde weercomputer van dit moment nog steeds geen zinnig verhaal van te maken met enige betrouwbaarheid.