Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Maandprognose, Najaarsgras, Oogst, suikerbieten, Wateroverlast

Vlak voor Kerst laatste aardappels en bieten rooien zonder gemodder

Voor het eerst sinds september blijft het een week lang en misschien wel tien dagen helemaal droog. Vanaf midden volgende week. Op zandgrond kan er in de week voor Kerst weer zonder gemodder gerooid worden. Zoveel is wel ongeveer zeker.

Maar voor het zover is valt er eerst nog weer enkele tientallen millimeters regen. Als het op woensdag of donderdag helemaal droog wordt, kan er op een enkele plaats weer meer dan 50 mm regen gevallen zijn. Maar veel meer dan dat wordt het waarschijnlijk niet.

IJs met Sint, regen met Kerst?

Vervolgens ontwikkelt zich een dijk van een hogedrukgebied. Omdat de kern hiervan ten westen van ons land blijft, zoals de berekeningen nu uitwijzen, gaat het niet vriezen. In ieder geval niet overdag. Dus de kans dat het opdrogende land hard wordt door de vorst is klein.

Pas als de Kerstdagen in zicht komen (zie grafiek) nemen de neerslagkansen weer iets toe. Maar dat is nog zover weg in de berekeningen, dat de betrouwbaarheid ervan laag is. Het spreekwoord zegt: IJs met Sinterklaas, betekent regen met Kerst. Ook allesbehalve betrouwbaar, alhoewel er best winters zijn geweest waarbij het wel klopte.

Berekoude december 2010

Net zo vaak volgde er wel een strenge winter na ijs en sneeuw rond Sinterklaas. De laatste keer was in 2010. Toen bleef het de hele maand december koud. De laatste keer dat een decembermaand een maandgemiddelde temperatuur onder nul aantekende. Dit jaar hoeven we daar niet bang voor te zijn.