Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Herfst, Kwakkelwinterweer, Maandprognose, Oogst, suikerbieten, Wateroverlast, Winter

Verwachting: midden volgende week drie droge dagen achter elkaar, echt waar!

Het KNMI is er niet zo zeker van, maar de Amerikaanse weerkaarten wel: midden volgende week domineert met grote waarschijnlijkheid hogedruk boven de Britse eilanden. Dat betekent een aantal (vrijwel) droge dagen achter elkaar.

Dat is na al die regen, zelfs Sinterklaas is bij zijn intocht vandaag drijfnat geworden, een opluchting van jewelste. Tot nu toe is er deze maand op sommige plaatsen al weer bijna 200 mm regen gevallen! In 2 maanden tijd in Noord-Holland zelfs bijna 400 mm.

Aardappels niet meer te redden

Wie nog de illusie heeft vers gras te voeren op stal of de laatste snee gras in te kuilen, kan dat na vandaag en morgen echt wel vergeten. Ook morgen valt er waarschijnlijk weer 5-15 mm regen in grote delen van Nederland. Hoe triest ook om te constateren maar de meeste aardappels die nog in de grond zitten, moeten ook als verloren worden beschouwd. Hoge zandgrond langs de Duitse grens in het zuidoosten uitgezonderd. Daar is deze maand het minste regen gevallen.  Wortelen en suikerbieten zijn met de droge dagen die er aan zitten te komen ook nog te redden.

Sinterklaaswinter?

Zeker als er niet direct vorst komt. En dat is het geval. Wel wordt de stroming eind volgende week waarschijnlijk noordelijk. Guur weer met winterse buien zit er in de pijplijn. En of er daarna een Sinterklaaswinter aan zit te komen, dat is ieder jaar voor weerfanaten weer een opwindende vraag. Maar niemand die het zeker weet, zelfs de meest rekenkrachtige weercomputers niet. Overigens komt uit de lange termijnberekeningen van deze bijzonder rekenkrachtige computers voor december geen winterweer naar voren.