Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Veel neerslag valt er niet en er verdampt ook niet veel

Ondanks het wisselvallige weer is het minstens net zo droog als vorig jaar in mei

Het is nog droger dan vorig jaar halverwege mei, ook al is het  heel ander weer. De wisselvalligheid verandert  tot nog toe niet veel aan de droogte, uitzonderingen daargelaten. Ook de komende dagen  verandert dit algemene beeld waarschijnlijk niet.

Vandaag kan er vooral op de scheidslijn van koele lucht langs de kust en warme lucht in het binnenland plaatselijk nog wel veel regen vallen, net als gisteren. In het Brabantse Gemert , langs de Duitse grens in Twente en rond Deventer en Arnhem viel 15-25mm regen. Bij Roermond in Meijel zelfs 35 mm. Ook gingen de zeer plaatselijke stortbuien soms vergezeld van grote hagelstenen en onweer. Elders in Oost- en Zuid Nederland dreigde het wel maar bleef de neerslag beperkt tot enkele millimeters. In Noord-en West Nederland bleef het helemaal droog. Vroeg in de ochtend was er in Zeeland plaatselijk al 10 mm regen gevallen.

Droog en wolkenvelden

Vanaf morgen neemt de neerslagkans snel af, maar zonnig en warm wordt het ook niet. Met een noordwestelijke stroming worden wolkenvelden van zee aangevoerd, afgewisseld met zonnige momenten. Vanaf vrijdag nemen de neerslagkansen weer toe. Volgens de KNMI prognose van het neerslagtekort is de droogte eind deze maand vergelijkbaar met eind mei vorig jaar. Toen veroorzaakte aanhoudend zonnig en warm zomerweer voor extreme verdamping en een snel groeiend neerslagtekort.