Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Hooi, tweede snee, Weidegang, Zomer

Vanaf vrijdag eindelijk dagenlang nagenoeg droog en zonnig

Helemaal zeker is het nog niet. Maar de neerslagprognose die vanochtend uit de computermodellen is gerold, biedt hoe dan ook genoeg perspectief om het land op te laten drogen en droog in te kuilen, ook al wordt er een zeer zware snee gras gemaaid.

Vanaf donderdag stijgt de luchtdruk snel en wordt het dagenlang achtereen droog en zonnig. Op veruit de meeste plaatsen. Maar het Europese ECMWF weermodel sluit de kans op dagelijks een locaal buitje niet uit. Het hogedrukgebied dat zich volgens het ECMWF model komend weekend boven onze contreien ontwikkelt, wordt niet zo krachtig tot in de bovenste luchtlagen dat de zon van de vroege ochtend tot de late avond maximaal schijnt en de hemel de hele dag strakblauw is.

Bijna maximale verdamping

Maar het Amerikaanse GFS weermodel  schat de kans dat onstabiele bovenlucht nog voor onaangename verrassingen zorgt van vrijdag  tot en met volgende week dinsdag in als minimaal. Bovendien is dit model positiever over het aantal uren zonneschijn, hoe ver de temperatuur oploopt, en tot welke hoogte de verdamping reikt. Ook het Amerikaanse GFS gaat er niet vanuit dat de zonnestraling dagenlang maximaal is. Wel komt het komend weekend dicht in de buurt, volgens het Amerikaanse GFS model. Dat betekent ook heel veel verdamping, aangezien het geen maand meer duurt voor de langste dag is aangebroken.

Aanhoudend hogedruk

Ook op langere termijn ziet de weersverwachting er goed uit. Midden volgende week neemt de kans op een paar enigszins regenachtige dagen weer toe, maar dat is zeer waarschijnlijk slechts tijdelijk. In tegenstelling tot de afgelopen maanden domineren vermoedelijk in de hele eerste helft van juni  hogedrukgebieden boven West Europa.  De depressietrein komt tot stilstand. Een terugkeer naar het koele licht wisselvallige weer in een noordelijk stroming is ook niet waarschijnlijk, aangezien de zomer aanbreekt. Een dominante noordelijke stroming komt in de zomer zelden voor, in tegenstelling tot het voorjaar.

 Uitzonderlijk natte meimaand

Deze weersverwachting betekent dat er een uitzonderlijk natte  periode wordt afgesloten.  Op sommige plaatsen is de teller de 150 mm regen in de maand mei inmiddels gepasseerd, zoals in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek waar afgelopen nacht bijna 30 mm regen viel.  Dit soort neerslaghoeveelheden zijn voor de meimaand uitzonderlijk. En de kans bestaat dat op meer plaatsen de eerstkomende dagen de 150 mm wordt gepasseerd. Alleen in de zomermaanden kan de maximale maandelijkse neerslagsom vanwege stortbuien nog hoger reiken, tot boven de 200 mm.