Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Sneeuw, Wateroverlast, Winter

Vanaf Sinterklaas bonst de winter stevig op de deur

Beeld: Pixabay

Het gure kwakkelweer van dit weekend wordt gevolgd door warmwaterregen midweeks. Maar vanaf Sinterklaas gaat mogelijk de diepvries open. Weerbureau weer.nl heeft bovendien aanwijzingen voor langdurig winterweer.

De natte en deels droge sneeuw van vandaag werd vorige week zaterdag al precies ingeschat. Toen zag het er niet naar uit dat de winter vroeg zou invallen, gelet op de verwachting 7-14 dagen vooruit.

Steenkoud in Noord Europa  

Maar dit weekend berekenen de weercomputers een week vooruit wel degelijk de komst van serieus winterweer. Al verschillen het Amerikaanse GFS en het Europese ECMWF weermodel nog over de intensiteit van de koude inval.

Hoe dan ook is het zeker dat de winter dichtbij is, want in Noord-Europa is het gezien de tijd van het jaar al heel koud. De komende dagen worden minimumtemperaturen van -30⁰ C verwacht in Lapland, maar ook in Zuid Scandinavië komt de temperatuur overdag niet meer boven het vriespunt.

Pluim brede waaier

Vanaf Sinterklaas (zondag 5 december) gaat deze kou misschien naar het zuiden uitstromen. Met welke kracht en in welke richting precies is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de actuele winterse perikelen speldeprikjes zijn vergeleken bij wat er aan diepvrieskou ligt te wachten. Als de koudegolf op gang komt, is de kans op een serie ijsdagen niet gering.

Maar anderzijds schatte het KNMI vanochtend de kans op normale of bovengemiddelde temperaturen vanaf Sinterklaas nog in op 60 procent. De spreiding in de temperatuurberekeningen is groot, het kan letterlijk nog alle kanten op.

Eerst nog 10 ⁰ C en veel regen

Voor het volgend weekend nadert en meer zekerheid is over de winterverwachting, krijgt eerst een stevige westelijke stroming vat op ons weer in Nederland. Waardoor de temperatuur na aanhoudend guur kwakkelweer op zondag en maandag, oploopt naar 10 ⁰ C in het midden van de komende week. De wind trekt aan, al wordt er geen storm verwacht.

Vrijwel dagelijks valt er regen van betekenis. Aan de kust waarschijnlijk meer dan 50 mm in een week tijd, in het binnenland wordt enkele tientallen millimeters berekend. Bovenop de tientallen millimeters die vandaag en gisteren al gevallen zijn in het midden en het westen van Nederland.

El Nina en verstoorde poolwervel

Op lange termijn is de kans reëel dat West Europa in de greep komt van stevig winterweer. Mogelijk langdurig, volgens weerbureau weer.nl.  Dat heeft te maken met het fenomeen El Nina,  een koude golfstroom in de Grote Oceaan aan de andere kant van aardbol die bij ons de kans op koude winters vergroot. Bovendien zijn er aanwijzingen dat in het poolgebied verstoring  van de zogenaamde poolwervel gaat optreden, waarbij de wind op tientallen kilometers hoogte uit compleet tegenstelde richting gaat waaien. Ook dat vergroot de kans op een koude winter.

Nieuwste wetenschappelijke inzichten

Meteroloog Reinout van den Born, verbonden aan het weerbureau weer.nl (SBS6) ziet grote overeenkomsten met de extreem koude winter van 62/63. Zo koud als toen zal het niet worden vanwege het relatief warme zeewater, maar een herhaling van de koude winter van 2010/2011 is waarschijnlijk.

Weerbureau weer.nl vaart wel bij deze lange termijn winterverwachting, want de berichtgeving hierover wordt beter gelezen dan ooit en roept veel emoties op. Maar ze zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, waar wereldwijd een groot aantal meteorologen aan werken, benadrukt Van den Born.