Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Hittestress, Hooi, Mais, Nazomer, Oogst, Weidegang

Vanaf komend weekend dagenlang zware hittestress

In het 21ste eeuwse klimaat kon het nauwelijks uitblijven: zodra de zomer zich herpakt, komt er ook weer een hittegolf in beeld. Ook al schijnt de zon al niet meer zo lang dan rond de langste dag. Het wordt bovendien barstens benauwd….

Het KNMI schrijft vandaag dat op zaterdag 19 augustus de kans op tropische warmte landinwaarts vrij groot is. De maximumtemperatuur ligt in Limburg dan waarschijnlijk op 31 à 32°C met dauwpunten rond of zelfs iets boven de 20°C.

Hitte opstoot

Daardoor kan de warmte erg drukkend worden. Dat leidt (volgens de hittestressmonitor van Voergroep Zuid) tot zware hittestress, die bovendien dagenlang aanhoudt. Want de hitte opstoot die over een week plaatsvindt vanuit Zuid-Europa, is niet van plan zich zomaar met een oceaandepressie te laten verdrijven. De termijn van de verwachting is nog te ver vooruit om een duidelijke aanwijzing te hebben hoe lang de hittegolf duurt. 5 dagen of misschien wel 10?

Niet zo heel veel zon

In ieder geval regionaal in Zuidoost-Nederland is het nu al duidelijk dat de kans op een officiële hittegolf groot is ( minimaal 2 tropische en 3 zomerse dagen). Voorafgaand aan de (regionale) hittegolf houdt het licht wisselvallige zomerweer van de laatste dagen de hele komende week aan.

Zoveel regen als er de afgelopen 24 uur is gevallen in een groot gebied van Noord-Brabant naar Noord-Nederland wordt er niet meer berekend. Maar dagelijks is er een kleine kans op een bui en het dagelijkse zonpercentage blijft meestal beperkt tot minder dan 50% van het maximaal mogelijke.

Veelbelovende gewasgroei

Hoe het ook zij is een weertype overheersend geworden dat de voortgang van het groeiseizoen bespoedigt en veelbelovend maakt.