Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, granen, Gras

Vanaf komend weekend (bijna) iedere dag regen

Wie nog niet heeft ingekuild of nog wil wachten met de graanoogst, moet rekenen op toenemende wisselvalligheid. De afgelopen dagen viel in Noord-en Oost Nederland plaatselijk enige regen maar vanaf  morgen, vrijdag 24 juli, breidt de regenachtigheid  zich uit over heel Nederland.

Vooral komende zondag kan er in heel Nederland 5-10 mm regen vallen. De temperaturen blijven gemiddeld voor de tijd van het jaar, overdag maximaal 20-25 gr C.

Ongebruikelijk koude juli maand

Op de langere termijn is de weersverwachting heel onzeker. Zeker is wel dat er geen koud stormachtig herfstachtig aanhoudend kletsnat weer op het programma staat, noch aanhoudend droog, zonnig en hoogzomers weer. Deze verwachting maakt het in ieder geval ook zeer waarschijnlijk dat de juli maand fors ondergemiddeld eindigt qua temperatuur. Een negatieve afwijking van gemiddeld 1,9 gr C, zoals het er nu naar uitziet, betekent een vijfde plek sinds het begin van de metingen in de Bilt in 1901 op de lijst van koudste juli maanden. Juli 2011 was gemiddeld 2.0 gr C kouder dan gemiddeld.

Klik hier om meer te lezen over de koude juli maand