Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Home

Vanaf komend weekend aanzienlijk beter weer

De eerst komende dagen kan het onstuimige ‘straalstroomweer’nog tientallen millimeters regen achterlaten.  Maar daarna knapt het weer  waarschijnlijk aanzienlijk op. 

Vanaf komend weekend weekend breidt een Azoren hogedrukgebied zich waarschijnlijk uit naar onze omgeving. Om in het begin van volgende week meerdere dagen achter elkaar bezit te nemen van Centraal Europa. Grote kans dat het niet alleen dagen achtereen droog blijft maar ook steeds zonniger wordt.

Lente op 21 maart

In dat geval kan met de start van de lente op de kalender op 21 maart het kletsnat geregende land al weer flink opgedroogd zijn, zeker op de hoge zandgronden. Bij een etmaaltemperatuur van 10 gr C kan het gras gaan groeien, zeker op de zuidelijke en oostelijke zandgronden. Maximumtemperaturen van 15 gr C  en meer liggen in het verschiet, want niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar als het zonnig wordt. Nachtvorst wordt er niet berekend. Maar het is nu nog te ver weg om het temperatuurverloop en de bewolkingsgraad volgende week goed in te schatten.

Grondwaterstand weer normaal

Wel is zo goed als zeker dat tientallen millimeters extra regen de komende dagen van maart een kletsnatte maand gaan maken. Hier en daar wordt de 100 mm maandtotaal grens gepasseerd. De uitzonderlijk lage grondwaterstanden op de oostelijke en zuidelijke zandgronden zullen verdwijnen. Op klei-en veengronden dreigt vertraging van de voorjaarswerkzaamheden en het weideseizoen. Maar een massale koeiendans  in maart is op deze gronden dan ook hoogst ongebruikelijk. Onvoldoende draagkracht en hoge grondwaterstanden  zijn in maart heel normaal.