Zondag verloopt nog guur door stevige wind maar daarna legt het voorjaar de lat weer een stukje hoger dan de toch al fraaie, vrij warme en kurkdroog verlopen voorbije weken. Het KNMI berekent een paar vrij zekere twintigers, eind volgende week. De neerslagverwachting blijkt helaas weer eens minder betrouwbaar dan de temperatuurverwachting.
Maar dat is wel cruciaal voor het inschatten van de drogestofproductie van grasland de komende weken. De 10-20 mm die begin deze week nog werd berekend door het KNMI, is niet gevallen op veruit de meeste plaatsen in Nederland.
Serieuze verdamping
Een fractie van die 10-20 mm slechts. Zelfs degenen die boeren op zware klei moeten zich de komende tijd dus weer zorgen gaan maken om droogte. Want ook de start van het officiële verdampingsseizoen vanaf 1 april gaat in vliegende vaart. Dus voorafgegaan door een gure zondag met stevige Noordwesten – wind, die net als gisteren misschien enkele millimeters regen brengt. En daaraan voorafgaand wellicht een hevig stuivend landschap, met name in Noordoost – Nederland. Waar ook de meeste regen zal vallen.
Geen vorst meer
Zodra ook het front van komende zondag is gepasseerd van Noordwest naar Zuidoost, gaat de luchtdruk weer fors omhoog en daarmee ook de zonneschijnduur en dus de maximumtemperatuur. Als het in de nacht langdurig helder is, wordt er toch geen vorst van betekenis verwacht. Mits er voldoende vocht zit in de toplaag kan de grasgroei daarom versnellen, nadat het de afgelopen week toen het 20 ˚ C werd al bijna donkergroen van de stikstof kleurde. Alhoewel de minimum temperaturen de eerstkomende dagen wel zo laag blijven dat van maximale groei voorlopig geen sprake is.
100 kilo drogestof per hectare per dag?
Op de meeste zandgronden is er dus al sprake van vochttekort in de toplaag van de bodem oftewel droogte. Met hulp van beregening gaat de grasgroei ontwikkeling de komende week echter gewoon door en kan het hard gaan tot misschien wel 100 kg drogestof per per hectare per dag. Dan zijn er nog 15-20 dagen te gaan voordat de optimale hoeveelheid om te maaien is bereikt. Namelijk minimaal 3000 kilo drogestof per hectare. Bij die grens heb je voldoende voederwaarde, met name ruw eiwit, maar ook voldoende opbrengst.