Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Herfst, Maandprognose, Najaarsgras, Wateroverlast

Van kurkdroog naar kletsnat

Aanhoudend droog en zonnig nazomerweer zit niet in het verschiet. Maar het is ook overdreven om van een vroeg invallende herfst te spreken, al is het in Zeeland inmiddels drijfnat geworden.

Afgelopen zaterdag viel in een strook van Middelburg tot voorbij Terneuzen 100-150mm regen. Sindsdien is de teller zelfs opgelopen naar 200-250 mm op enkele plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Langs de hele kustlijn is de gemiddelde maandsom voor september inmiddels al gepasseerd. Ook langs de zuidgrens in Brabant en Limburg is deze maand 50-70 mm regen gevallen.

Geleidelijke weersverbetering

Bovendien komt er dit weekend op veel plaatsen in het hele land nog 10-20 mm buiige regen bij. Plaatselijk mogelijk nog veel meer. Het is dit weekend aanhoudend ronduit guur herfstweer met maximumtemperaturen van nauwelijks meer dan 15 ° C en felle buien met veel wind. Daarin kan de temperatuur midden overdag zelfs tot onder de 10 ° C zakken.

Toch is het te vroeg om te spreken van een vroege herfst. Begin volgende week verdwijnt het gure herfstweer zonder dat daar direct droog en zonnig warm nazomerweer voor in de plaats komt. Wolkenvelden en een aanhoudend koude bovenlucht verhinderen dat de temperatuur weer tot bovengemiddelde waarden van meer dan 20 ° C oploopt. De snel afnemende daglengte speelt natuurlijk ook een rol.

Geen extremen op langere termijn

Op de langere termijn zijn er geen extremen in de weerkaarten te ontdekken. Dat is goed nieuws voor de agrarische sector. Licht wisselvallig weer met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar bevorderen de grasgroei en houden de toplaag vochtig voor inzaai van gras en groenbemesters. Maar een modderbende die de oogst belemmert wordt het dan ook niet. In Zeeland kunnen de hier en daar verzopen akkers nog snel weer opdrogen.