Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, granen, suikerbieten

Van de regen in de drup door de overheid

Precies op het moment dat het uitrijdverbod vanaf 1 september in zicht komt, dreigt uitspoeling en afspoeling van mineralen uit de mest. Want het wisselvallige regenweer dat middenin de zomer 3 weken lang het groeiseizoen gezicht gaf, is teruggekeerd.

En het heeft er alle schijn van dat de wisselvalligheid net als de vorige periode niet snel weer verdwijnt. Al lijkt het tempo en de intensiteit van de depressietrein naarmate de termijn van de weersverwachting langer wordt af te zwakken. Er zit niets anders op dan onder deze omstandigheden mest uit te rijden, als de kelders onvoldoende leeg zijn.

Precieze ritme onbekend

Voor de hele komende week berekent het KNMI bij een westelijke stroming dagelijks enkele millimeters regen, bij gemiddelde maximumtemperaturen van ca 20 °C. Het precieze ritme van de regengebieden is niet bekend.

Maar juist op het moment dat het mest uitrijden niet meer mag, vanaf 1 september, ziet het er naar uit dat de omstandigheden om te bemesten weer beter zijn. De komende week veroorzaakt bemesting echter ,naast insporing, waarschijnlijk afspoeling en uitspoeling vanwege de verzadigde grond.

Van kurkdroog naar kletsnat

In Oost-Nederland is de maandhoeveelheid inmiddels voor de 2e keer deze zomer op veel plaatsen de 100 mm gepasseerd. De wereld op de kop na de serie tropenzomers van het afgelopen decennium.