Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Gras, Korrelmais, Mais, Snijmais

Tropenzomer maakt eindelijk plaats voor Hollands zomerweer

Met de stuwing van een depressie mee wordt het morgen nog 1 keer tropisch en Spaans benauwd, maar daarna maakt de ongekende tropenzomer van de laatste weken toch echt plaats voor normaal licht wisselvallig Hollands zomerweer.

De wisseling van de wacht kan met name in de kustgebieden de komende 24 uur 10-20mm regen opleveren. Langs de Duitse grens valt er waarschijnlijk niet meer dan een paar millimeter.Vanaf vrijdag overheerst licht wisselvallig weer met aanhoudend westenwind en normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Zowel ’s nachts als overdag. Net als vanochtend zakt vanaf komend weekend de minimumtemperatuur tot onder de 15 gr C. Een opluchting voor mens en dier.

Het regende records

Tijd om de balans op te maken: alleen de hittegolf van augustus 1975  duurde nog langer. Maar dat is dan ook zo ongeveer het enige augustus hitterecord dat is blijven staan. Het neerslagtekort liep gaandeweg de ongekende hittegolf met 5 tropische dagen op rij in de Bilt weer op naar uitzonderlijke hoogte. Maar reikte niet tot de recordwaarden van 2018, 2019 en 1976. Drie jaar achter elkaar uitzonderlijk droog is wel een nog nooit eerder gemeten serie in de Bilt, waar al sinds 1901 officieel gemeten wordt.

Regionaal in het binnenland kan het beeld van het neerslagtekort wel record extreem zijn, aangezien de onweersbuien van de afgelopen 6 (!) dagen enorme neerslag verschillen op korte afstand tot gevolg hebben gehad (6 dagen onweersbuien achter elkaar is vermoedelijk ook een record, al zijn hier nog geen officiële cijfers van gepubliceerd).

Weideseizoen weer op gang

De tropenzomer heeft vermoedelijk doorwas in consumptieaardappels tot gevolg en zal in niet beregende aardappels flinke opbrengstderving hebben veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor snijmais, al is dit tropische gewas slechts op een enkele plaats noodrijp gehakseld. Het naderende Hollandse zomerweer zorgt ervoor dat het weideseizoen weer op gang kan komen, zeker op de plaatsen waar veel (stort) regen is gevallen de afgelopen dagen.