Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Blijvend, Gras, Mais, Snijmais

Tot nu toe 30-60 mm regen deze maand in groot deel Nederland

In een brede baan van Zuid-Limburg naar de Kop van Noord Holland is sinds eergisteravond 30-60mm regen gevallen. Alleen in delen van Zeeland, de Achterhoek en Groningen staat de maandtotaal teller op nog minder dan 10 mm.

Vandaag is in het binnenland een stuk frisser dan gisteren met een maximumtemperatuur van nauwelijks 20 gr C. Het blijft wel droog, een zeer lokaal buitje later op de dag daargelaten. De koele zeelucht is dieper het binnenland in gedrongen. Het scheidsvlak van deze frisse lucht en de zeer warme lucht boven Duitsland die al de hele week het weer domineert, levert ook morgen weer grote kans op veel regen door onweersbuien op (inclusief kans op zeer zware windstoten en hagel). Dan keert de warme lucht weer terug in de richting van de Noordzee. Dit is voorlopig waarschijnlijk wel de laatste keer dat het zomers warm wordt.

Meer dan 200 kilo ds grasgroei per ha/dag

Want daarna knapt het weer wel enigszins op, maar het blijft wisselvallig en de naar noordelijke richtingen draaiende wind gaat langdurig frisse zeelucht aanvoeren. Het is nu nog niet goed in te schatten of de dreiging van de ergste droogte voorbij is, dankzij de aanhoudende wisselvalligheid. Het zal volgende week niet eenvoudig zijn om volledig droge dagen te vinden voor het inkuilen van de tweede snee gras, zonder risico er regen in te krijgen.  Van dag tot en dag zullen zich waarschijnlijk nieuwe perioden van 36-48 uur blijken te vormen waarop het aangesloten droog blijft. Dankzij de regen van deze week is de kans groot dat er volgende week op veel plaatsen in Nederland een dik pak gras staat. Er kan zelfs wel meer dan 200 kilo drogestof per hectare per dag aan gras groeien.